U Središnjoj banci

BiH ima neiskorištenih 200 milijuna KM

U Središnjoj banci 200 milijuna maraka stoji na računu, a BiH diže kredite za izgradnju autoputa
Gospodarstvo / Novac | 17. 11. 2022. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na podračunu kod Središnje banke Bosne i Hercegovine nalazi se 200 milijuna maraka neraspoređenih sredstava od putarine jer Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) još nije utvrdio konačnu metodologiju za raspodjelu prikupljenih prihoda namijenjenih izgradnji autoputova u BiH.

Predsjedavajući Upravnog odbora UNO Vjekoslav Bevanda izjavio je za Faktor da je više puta upućivao na dnevni red prijedlog odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za izgradnju autoputova, ali nije postojala suglasnost entitetskih ministara ni članova Upravnog odbora iz reda eksperata.

Nema suglasnosti vlada

''Nakon izmjena i dopuna Zakona o trošarinama u BiH, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2018. godine, samo jednom je donesena privremena odluka o raspodjeli sredstava s posebnog računa jer nije bilo moguće postići suglasnost među predstavnicima entitetskih vlada. U međuvremenu formirana je radna grupa kako bi se pronašlo kompromisno rješenje. Imajući u vidu sve što smo naveli, nemoguće je dati precizan odgovor kada će biti raspoređena ova sredstva'', pojasnio je Bevanda.

Upravni odbor UNO je donio Odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za izgradnju autoputova i za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, koja se primjenjuje od 1. veljače 2018. godine. Ovom odlukom je utvrđena privremena raspodjela naplaćenih prihoda od putarine za izgradnju autoputova i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva koji se vode na posebnom podračunu otvorenom kod Središnje banke BiH.

Od ukupno prikupljenih prihoda po ovom osnovu 10 posto ostaje na podračunu kod Središnje banke BiH, a služit će za poravnanje raspoređenih prihoda po utvrđivanju konačne metodologije raspodjele.

Neiskorišten novac

Preostalih 90 posto prihoda dijeli se korisnicima i to entitetima i Brčko Distriktu BiH, tako da 59 posto pripada Federaciji BiH, 39 posto pripada Republici Srpskoj, a dva posto Brčko distriktu BiH, pojasnili su nam u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

''Kako je od početka primjene spomenute odluke prošlo gotovo pet godina, u međuvremenu se na računu rezervi nakupio iznos od 200 milijuna maraka, koji je za sada ostao neraspoređen korisnicima. U međuvremenu entitetska poduzeća koja se bave izgradnjom autoputova u BiH kreditno se zadužuju, dok ovaj novac stoji neiskorišten. Da situacija bude još gora, Uprava za neizravno oporezivanje od sredine 2021. godine mora iz svog budžeta na mjesečnom nivou plaćati naknadu Središnjoj banci BiH za vođenje depozitnih računa na kojima se nalazi neraspoređeni novac. Po ovom osnovu UNO mora iz svog proračuna platiti Središnjoj banci BiH više od 100.000 maraka godišnje. Riječ je o ogromnim sredstvima koja se plaćaju samo zato što se ovaj novac ne raspoređuje'', izjavio je za Faktor Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju UNO.

Kopirati
Drag cursor here to close