Priča o mirovinama

''U ovoj državi će ostati pljačkaroši, lopovi, a oni pošteni, otputovati u bolji svijet''

Sa tri i po posto povećanja koje će im sutra biti isplaćeno, minimalna mirovina iznosi 424 marke što je, kažu u udruženjima umirovljenika, 50 posto manje vrijednosti nego prošle godine s tadašnjom visinom mirovine.
Gospodarstvo / Novac | 05. 07. 2022. u 07:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umirovljenici ostaju u samom vrhu liste prioriteta. Mirovine će i dalje rasti. Poručio je ovo federalni premijer Fadil Novalić. Dok se s ponosom priča o povećanju primanja, najugroženija populacija gladuje. Sa tri i po posto povećanja koje će im danas biti isplaćeno, minimalna mirovina iznosi 424 marke što je, kažu u udruženjima umirovljenika, 50 posto manje vrijednosti nego prošle godine s tadašnjom visinom mirovine, prenosi BHRT.

Nihad Mujezinović od 2007. godine živi umirovljeničkim životom. Kaže da nikada nije bilo teže. Zahvaljujući obitelji nije gladan, ali se morao odreći onog što ga ispunjava.

"Oni jedva čekaju da se riješe umirovljenika, da bi njima ostalo više. U ovoj državi će ostati pljačkaroši, lopovi, a oni pošteni, sinovi, naša djeca će otputovati u bolji svijet", kaže Nihad

Dok se priča o povećanju mirovina u travnju i lipnju, teže vrijeme ne pamte ni ostali umirovljenici. Cijene životnih namirnica i prijevoza divljaju, a oni koji su veći dio života proveli na radnim mjestima, danas žive na prosjačkom štapu. Lijekovi skupi, a voće i povrće luksuz.

Iz Udruženja umirovljenika podsjećaju na je prosjek ukupnih povećanja 44 KM. Ako se uzmu u obzir poskupljenja, to nije ni pola pokrivenih troškova inflacije i umirovljenici žive mnogo teže nego prošle godine.

"Odrekli su se svega. Niko više ne kupuje na kilu, na dvije, na vreće. Kupuje se na komad. I drugo, svi su zaduženi. Imamo lijekove u ljekarnama što kupuju na teke, i zadužuju se u bankama, pozajmice od banaka što su izuzetno nepovoljne", ističe predsjednik Udruženja umirovljenika Tuzlanskog kantona Huso Halilović.

Dok umirovljenici stežu kaiš, kupujući kruh i lijekove na veresiju, političari sebi povećavaju naknade i plate. Tko zna, možda u idućoj izbornoj godini bude još povećanja mirovina za koju marku. Za one koji prežive da svjedoče.

Kopirati
Drag cursor here to close