Jama mrkog uglja

U jami Raspotočje krenula probna proizvodnja na novom 'širokom čelu'

Gospodarstvo / Novac | 07. 09. 2017. u 14:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U jami Raspotočje zeničkog Rudnika mrkog uglja u probni rad je pušten širokočelni mehanizirani uređaj s prijevoznim sustavom, mašinom za izradu jamskih prostorija i grabuljastim transporterom.

Ugradnjom ovog rudarskog sustava promijenit će se i način iskopavanja uglja u ovoj jami, u kojoj je u rujnu 2014. godina zabilježena teška rudarska nesreća kada je poginulo pet rudara a više od 30 je povrijeđeno. Odmah nakon nesreće JP Elektroprivreda BiH donijela je odluku o nabavci novog 'širokog čela' za jamu Raspotočje i investirala oko 30 milijuna KM za realizaciju projekta.

Modernizacijom proizvodnje u jami Raspotočje će se omogućiti sigurniji rad u jamskim prostorijama, a planirano je da novo 'široko čelo' dnevno proizvodi više od 1.000 tona uglja, što će omogućiti ostvarenje planirane godišnje proizvodnje u količini 380.000 tona.

O kakvoj se investiciji radi najbolje govori podatak da će nakon stavljanja u redovnu proizvodnju jama Raspotočje proizvoditi više od 50 posto ukupne planirane proizvodnje uglja Rudnika mrkog uglja Zenica.

Kopirati
Drag cursor here to close