Erdogan

Turska: 5.000 tona zlata se drži ispod dušeka

Turski predsjednik Erdogan je naglasio da ta zemlja nema problema s proračunom i da godinu završava s boljim rezultatima od predviđanih.
Gospodarstvo / Novac | 31. 12. 2021. u 12:19 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je građane da pretvore svoje zalihe zlata u turske lire putem novih financijskih instrumenata uvedenih za jačanje te valute.

“Očekujemo da naši građani i poslovni svijet podrže ovaj povijesni iskorak naše zemlje, unoseći svoju zlatnu ušteđevinu u financijski sustav“, rekao je Erdogan tijekom obraćanja Generalnoj skupštini Udruženja gospodarstvenika Anatolian Lions (ASKON) u Istanbulu.

Najavio je kako će na tragu novih financijskih instrumenata privrednici i građani od početka sljedeće godine ubrzati povratak lire u opticaj te je dodao da će se tako zaustavljati povlačenje ušteđevina iz banaka i praksa, kako je kazao, štednje ispod dušeka.

“Naša država i narod će biti jači što više vratimo u naše gospodarstvo od 5.000 tona zlata koje se drži ispod dušeka“, poručio je Erdogan.

Osvrćući se na nedavne oscilacije deviznih kurseva, Erdogan je rekao da se preduzimaju mjere kako bi se spriječile iznenadne, oštre i nerazumne fluktuacije.

Erdogan je naglasio da zemlja nema problema s proračunom i da Turska ovu godinu završava s boljim rezultatima od predviđanih.

U srijedu je Centralna banka Turske priopćila da će dati poticaje da ohrabri ljude da prijeđu s depozita u zlatu na depozite u lirama.

Taj potez dio je tekućih napora da se podupre turska lira. Prema analitičarima, ukupan iznos na zlatnim računima trenutno iznosi 270 milijardi lira (22,4 milijarde dolara), dok je cifra za račune s rokom dospijeća od tri mjeseca oko 15 milijardi lira (1,2 milijarde dolara).

Kopirati
Drag cursor here to close