Vlada SBŽ

Trenutno nisu ispunjeni uvjeti za ukidanje tzv. bijelog kruha

Županijski zakon predviđa da izabrani dužnosnici i nositelji izvršne funkcije, nakon prestanka obavljanja javne funkcije, imaju pravo 12 mjeseci primati plaću.
Gospodarstvo / Novac | 26. 04. 2018. u 18:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) razmatrala je danas inicijativu za izmjenu Zakona o plaćama i naknadama u tijelima vlasti SBŽ-a koja predviđa brisanje zakonske odredbe o tzv. bijelom kruhu za izabrane dužnosnike i nositelje izvršnih funkcija, odnosno naknade plaće nakon prestanka javne funkcije.

Županijski zakon predviđa da izabrani dužnosnici i nositelji izvršne funkcije, nakon prestanka obavljanja javne funkcije, imaju pravo 12 mjeseci primati plaću, odnosno do zasnivanja novog radnog odnosa ili mirovine, dok pravo na ovu naknadu, tijekom šest mjeseci, imaju i savjetnici, ako su obavljali dužnost duže od dvije godine.

Inicijativu za brisanje ovih zakonskih odredbi uputila je zastupnica SBB-a u Skupštini SBŽ-a Edina Hrustić, a Vlada je zaključila da je prije njene realizacije nužno osigurati donošenje odgovarajućih federalnih propisa i harmonizaciju zakonskih rješenja.

''Nitko nije protiv ovakvih inicijativa, ali one imaju političku pozadinu i proizvod su političkog trenutka. Međutim, Vlada mora sagledati ozbiljno stvari, u smislu da izabrani dužnosnici, nakon prestanka mandata, moraju imati prohodnost i pristup procesu zapošljavanja. Trenutno ih u tome postojeći zakon ograničava'', kazao je novinarima premijer Tahir Lendo.

Vlada je danas, među ostalim, razmatrala odluku o izdvajanju sredstava za izvršenje presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Spahić i drugi protiv BiH", koja za 16 apelanata predviđa isplatu 178.904 KM iz županijskog proračuna.

Zaključeno je da započnu pregovori o odricanju od zatezne kamate i nematerijalne štete, nakon čega bi bila donesena odluka o isplati.

Vlada je danas, među ostalim, izdvojila 325.000 KM u svrhu realizacije projekata iz oblasti vodoprivrede po općinama.

Kopirati
Drag cursor here to close