Porez

Traži se oslobađanje od PDV-a na uvoz električnih automobila u BiH

Nastavljene su aktivnosti započete donošenjem Zakona o električnoj energiji, kojim je Republika Srpska prva u BiH definirala pitanje upotrebe električnih vozila.
Gospodarstvo / Novac | 23. 12. 2020. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske uputilo je Upravi za neizravno oporezivanje BiH inicijativu za izmjenu Zakona o porezu na dodanu vrijednost u dijelu koji se odnosi na oporezivanje novih motornih vozila kojom je predložilo uvođenje oslobađanja od plaćanja PDV-a na uvoz električnih automobila.

Kako se navodi u priopćenju spomenutog ministarstva time su nastavljene aktivnosti započete donošenjem Zakona o električnoj energiji, kojim je Republika Srpska prva u BiH definirala pitanje upotrebe električnih vozila.

"Sve razvijene zemlje zapadne Europe su snažno krenule u promoviranje korištenja električne energije u sektoru transporta, u cilju smanjenja emisije štetnih plinova i zaštite životne sredine. U većini europskih zemalja primjenjuju se različite vrste poreskih i drugih poticajnih mjera u ovoj oblasti. Želimo dati svoj doprinos, jer se značajnije povećanje broja električnih automobila ne može očekivati ukoliko se ne poduzmu poticajne mjere i ne uvedu određene olakšice za njihovu nabavku i korištenje. Iz tog razloga smo podnijeli ovu inicijativu i očekujemo da će ona biti uvažena", naglasio je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS.

Iz ministarstva podsjećaju da je na njihovu inicijativu održan sastanak s uvoznicima hibridnih električnih vozila i proizvođačima dijelova za ova vozila kada je zaključeno da se rješavanjem ovog pitanja i stvaranjem preduvjeta za veće korištenje električnih vozila trebaju baviti brojne institucije i organi u RS-u, kao i da ovu oblast treba zakonski detaljnije urediti i kontinuirano raditi na povećanju svijesti o značaju korištenja ovih vozila.

"Procesi europskih integracija i prihvaćene međunarodne obveze BiH u sektoru smanjenja emisija plinova, te odgovoran odnos prema zdravlju našeg stanovništva i životnoj sredini nameću potrebu za djelovanjem u ovom pravcu, kao i za što većim korištenjem obnovljivih izvora energije, što je i opće opredjeljenje naše Vlade", zaključio je Đokić.

U priopćenju se navodi da u BiH trenutno ne postoji veći broj električnih vozila kao ni poticaji za kupovinu i korištenje istih. Postoji manji broj električnih vozila kao i određeni broj hibridnih vozila koja se ne pune iz elektroenergetske mreže. Do sada je u rad pušteno svega oko 30 punionica za ova vozila.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close