Traže se veće plaće

Problemi u institucijama BiH: Nitko se ne prijavljuje na natječaje zbog malih plaća

Zastupnici traže veće plaće za zaposlene u institucijama BiH
Gospodarstvo / Novac | 22. 07. 2021. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amandmanima na ovogodišnji predloženi proračun institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza zastupnici traže veće plaće zaposlenim u institucijama BiH, novac za pomoć Unsko-sanskoj županiji u rješavanju migrantske krize, više novca za sportiste i institucije kulture...

Na prijedlog proračuna stiglo je osam amandmana o kojima će biti riječi u utorak na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Uputili su ih Klub zastupnika SDA, Denis Zvizdić koji je sada samostalni zastupnik te Jasmin Emrić, zastupnik A-SDA.

Zastupnici SDA tako su predložili oko 10,85 milijuna KM veći proračun za bruto plaće i naknade, konkretnije za povećanje osnovice za plaće zaposlenim u institucijama BiH. Istovremeno je, između ostalog, predviđeno umanjenje tekućih transfera i pet milijuna KM manje sredstava za borbu protiv pandemije koronavirusa, piše Faktor.ba.

Moguće da će proračun pasti

Kako je kazao zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović, postoji mogućnost da proračun bude i oboren ako ne bude prihvaćeno povećanje osnovice za plaće.

''Imaju rezerve. Predloženo je povećanje osnovice za plaće da ne napravimo kadrovski pomor u institucijama BiH. Pa nitko neće da se prijavi na natječaje zbog niskih plaća. To je trebalo Predsjedništvo BiH da riješi, ne da prebacuje nama. Pa granični policajac za 800 KM ide na teren i hrani obitelj'', rekao je Mehmedović.

Odgovorio je da ako ne prođu ovi amandmani, oni neće glasovati za proračun.

''Vrlo je moguće da će proračun i pasti'', dodao je Mehmedović.

Prema predloženim amandmanima Kluba zastupnika SDA, Ministarstvo financija i trezora BiH ovaj iznos od oko 10,85 milijuna KM treba rasporediti tako da za posljednjih pet mjeseci ove godine obračuna plaće po osnovici 498,10 KM, dok će za prvih sedam mjeseci 2021. godine plaće biti obračunate po trenutno važećoj osnovici u iznosu od 415,69 KM s obzirom na to da proračun za ovu godinu još nije usvojen.

''Namjera je poboljšati socijalni status uposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine. Predloženo povećanje osnovice predstavljalo bi vraćanje iste na razinu iz 2012. godine, te djelomično usklađivanje s osobnim primanjima zaposlenih u organima državne uprave u entitetima Bosne i Hercegovine'', navedeno je u obrazloženju.

Smanjnje rezervi

Osim Kluba SDA, amandman je predložio Jasmin Emrić (A-SDA) koji traži da se za tri milijuna KM "skine" s tekuće rezerve i prebaci Vladi USK za nabavku materijalno-tehničkih sredstava i subvencioniranje troškova koji nastaju radi praćenja i upravljanja migrantskom krizom.

Zvizdić je pak zatražio smanjenje tekuće rezerve za oko 1,54 milijuna KM koji bi bili raspoređeni za reprezentacije, sportske klubove i sportiste pojedince iz BiH za pripremu nastupa na međunarodnom takmičenju, kao i za one koji ostvare vrhunski rezultat na međunarodnom natjecanju.

Tražio je i smanjenje tekućih izdataka i nabavke opreme Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za 300.000 KM u "korist" sigurnih kuća (50.000 KM više), organizacija osoba s invaliditetom (50.000 KM više), udruženja obitelji nestalih (50.000 KM više), te da za aktivnosti prema dijaspori bude izdvojeno 150.000 KM.

Zvizdić je predložio i "da se 400.000 KM uzme od Parlamenta BiH i to od planirane nabavke opreme, a da se taj novac preusmjeri Ministarstvu civilnih poslova BiH za projekte institucija kulture i za projekte bilateralne suradnje u oblasti znanosti.

Kopirati
Drag cursor here to close