Ekonomski rast BiH

Tek za 15 godina jedna prosječna plaća će moći pokriti potrošačku korpu

Pojava siromaštva je najbolnija pošast koje može zahvatiti jedno društvo.
Gospodarstvo / Novac | 10. 05. 2018. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centri civilnih inicijativa (CCI) nedavno su objavili izvještaj ''Stanje nacije'' koji prati provedbu i efekte reformi u Bosni i Hercegovini.

Ovaj izvještaj sadrži obuhvatan pregled informacija o formalnoj realizaciji mjera iz Reformske agende, te mjerenju efekata u različitim oblastima poput javnih financija, poslovne klime, tržišta rada, vladavine prava, socijalne politike, itd. Jedna od oblasti analize jeste siromaštvo, te raspon plaća i mirovina u BiH.

Pojava siromaštva je najbolnija pošast koje može zahvatiti jedno društvo. Nedostatak materijalnih uvjeta za život napada čovjekovo dostojanstvo i umanjuje njegove šanse za osobni razvoj.

Kao društvo, neophodno je težiti ka umanjivanju i istrebljivanju siromaštva, te zbog toga, ekonomske reforme moraju biti fokusirane na rast životnog standarda građana, na rast plaća i mirovina, te na adekvatne, fokusirane i efektivne socijalne programe, jer u suprotnom ovaj nivo socijalne napetosti prijeti ozbiljnom destablizacijom cijelog sustava.

Tijekom tri godine, odnosno od početka provedbe Reformske agende, prosječna plaća u oba entiteta porasla je za 5%, što je dovoljan pokazatelj da životni standard raste jako usporeno. Ovakav porast plaća nije dovoljan pogotovu ako uzmemo u obzir da je i potrošačka korpa rasla za 1%, te je i dalje gotovo duplo veća od prosječne plaće. Prema službenoj statistici, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u Federaciji BiH u iznosila je 852 KM, a u Republici Srpskoj iznosila je 832 KM.

Može se zaključiti da je potrebno skoro dvije prosječne neto plaće ili četiri prosječne mirovinee da bi se priuštila jedna potrošačka korpa, priopćio je CCI.

Ovi poražavajući podaci također ukazuju i na nedovoljan ekonomski rast i razvoj. Ukoliko prosječne plate budu rasle tempom kao u prethodne dvije godine, bit će potrebno preko 15 godina da jedna prosječna plaća bude dovoljna za kupovinu potrošačke korpe, dok je po pitanu mirovina apsurdno praviti ovakve procjene,  jer će ovim tempom, proći više od 500 godina prije nego mirovina bude dovoljna za kupovinu potrošačke korpe.

Pored toga što je prosječna plaća nedovoljna da se osigura pristojan životni standard, ista ukazuje i na neuređeno i rigidno tržište rada.

Slično kao u FBiH, u RS-u 99% umirovljenika prima mirovinu 800 KM ili manje, što podrazumijeva da takva osoba nema dovoljno prihoda ni za nabavku hrane, bezalkoholnih pića, troškova stanovanja i energije.

Jednako je indikativno da preko tri četvrtine umirovljenika ima mirovinu nižu od 500 KM, te da dva od tri umirovljenika, tj. 66% umirovljenika prima mirovinu nižu od 300 KM čime je potpuno jasna socijalna slika društva.

***Izvještaj „Stanje nacije“ objavljuje se u sklopu kampanje  „Posao narodu“, kojom CCI želi dati doprinos provođenju i djelotvornosti reformi u BiH. Integralan Izvještaj „Stanje nacije“ i više informacija o kampanji nalazi ne na adresi posaonarodu.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close