Privatizacija po naški

Tajkuni uzeli nekretnine, a ljudi ostali bez posla i staža

Izvještaj o kontroli privatizacijskih ugovora, sa stanjem na dan 31. prosinca 2018. godine, pripremila je Agencija za privatizaciju u FBiH…
Gospodarstvo / Novac | 09. 09. 2019. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neuloženih 260 milijuna maraka, više od 3.800 radnika koji nisu zadržani na poslu i oko 3.200 radnika koji nisu, a morali su biti uposleni, razlozi su zbog kojih je raskinuto ili je u postupku raskida čak 120 privatizacijskih ugovora u FBiH, od njih 1.271, objavio je Dnevni avaz.

Osim toga, država je ostala i bez 7,3 milijuna maraka koje su kupci poduzeća trebali platiti za kapital. Ovakav izvještaj o kontroli privatizacijskih ugovora, sa stanjem na dan 31. prosinca 2018. godine, pripremila je Agencija za privatizaciju u FBiH, a u četvrtak usvojila Federalna vlada.

Prema podacima, zbog neizvršenja obveza raskinuto je 97 ugovora, a za 27 su u tijeku postupci za raskid. Najviše njih je u Zeničko-dobojskom kantonu.

No, kako piše Avaz, ovi podaci nisu konačni, jer je u tijeku kontrola 66 privatizacijskih ugovora. Edhem Biber, nekadašnji predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH i danas predsjedavajući Ekonomsko-socijainog vijeća FBiH, istaknuo je da su ovi podaci samo potvrda da je privatizacija u našoj zemlji propao projekt.

''Vidi se da su uglavnom tajkuni preuzeli nekretnine, nisu ulagali u proizvodnju i ostavljali su ljude bez posla i staža. Pokazalo se da je sve bila samo jedna velika prevara'', naglasio je Biber.

Smatra i kako su pokušaj revizije privatizacije i formiranje Federalne agencije za reviziju privatizacije samo zakasnjeli i propali pokušaj, jer su putevi kriminalnih radnji zatrti.

U tijeku je raskid ugovora za kupovinu firmi 'Borac Katarina' Jajce i Konfekcija 'Borac', dok su raskinuti ugovori za 'Komet' Sarajevo, 'Feroelektro', Fabriku duhana Mostar i 'Večernje novine'.

Stečaj je, kako piše Avaz, pokrenut u 72 poduzeća, a najviše njih je u nadležnosti kantonalne age4ncije Bihać, čak 26.

Kopirati
Drag cursor here to close