Za

Raspisan referendum: Švicarci glasovali za 13. mirovinu

Prije nešto manje od dvije godine švicarski birači tijesno su odlučili podići dob za mirovinu za žene sa 64 na 65 godina starosti, kao što vrijedi za muškarce.
Gospodarstvo / Novac | 03. 03. 2024. u 13:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarci su na referendumu glasali za uvođenje 13. mirovine, pokazuju prve projekcije javne televizije SRF, prenosi Al Jazeera Balkans.

Istraživanje SRF-a pokazalo je da je 58 posto birača glasalo za dodatnu mirovinu, a 42 posto je bilo protiv, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Mjeru su predložili Švicarska federacija sindikata i stranke lijevo od centra, a sada joj je potrebna i podrška većine od 26 švicarskih kantona kako bi bila usvojena.

''Ovaj korak je iz perspektive sindikata zaista velika prekretnica'', rekao je Lukas Golder iz anketne kompanije gfs.bern.

Vlada, trgovinski lobiji i parlament koji trenutno naginje desno odbili su prijedlog, tvrdeći da je financijski neodrživ.

Švicarski birači ranije su bili oprezni oko podržavanja mjera smatranih riskantnim za ekonomiju.

Glasanje o 13. mirovini u suprotnosti je s drugim referendumima proteklih desetljeća na kojima su Švicarci odlučno odbacivali skraćivanje radnog tjedna ili produživanje godišnjih odmora.

 

Švicarci su u nedjelju glasali i o postupnom podizanju dobi za mirovinu, sa 65 na 66 godina, ali takav prijedlog je na biralištima odbačen.

Kopirati
Drag cursor here to close