Modernizacija i dogradnja

Sve spremno za rekonstrukciju sarajevske zračne luke

Gospodarstvo / Novac | 24. 09. 2017. u 09:43 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve je spremno da rekonstrukcija sarajevske zračne luke počne prema planu, odnosno krajem godine kako je i ranije najavljivano, potvrđeno je Feni iz Međunarodne zračne luke Sarajevo.

''Završene su natječajne procedure vezano za rušenje i uklanjanje starog Terminala A, osigurana je i urbanistička suglasnost nadležnog federalnog ministarstva, te rušenje uskoro počinje. Već je počelo postavljanje privremenih montažnih objekata u krugu zračne luke, u koje će biti smješteni dio zaposlenika, restoran i brojne prateće službe'', kazala je za Fenu glasnogovornica Međunarodne zračne luke Sarajevo Sanja Bagarić-Arnaut.

Istaknula je da se projektom "Modernizacija i dogradnja Terminala B" planira dvostruko povećanje postojećih kapaciteta, tako da bi tim proširenjem Međunarodna zračna luka Sarajevo trebala biti u stanju opslužiti oko dva milijuna putnika godišnje.

''Planovi su primarno motivirani činjenicom da se objekti i resursi Zračne luke Sarajevo približavaju punom kapacitetu, te smo na vrijeme pokrenuli projekte koji će nam omogućiti stabilan i kontinuiran rast, uključujući daljnje privlačenje novih avikompanija i uvođenje novih linija'', istaknula je.

Prema njezinim riječima, planirano je proširenje i povećanje svih kapaciteta kako prostornih, tako i tehnoloških za potrebe registracije putnika i prtljaga, carinske, sigurnosne, putovničke, sanitarne kontrole na dolasku i u odlasku, čekaonice za ukrcavanje putnika, hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaonice za doček putnika, ugostiteljskih sadržaja, Duty Free Shopa, uredskih i komercijalnih prostora za potrebe aviokompanija te drugih agencija, prostora za vjerske potrebe i svih drugih pratećih službi.

''Proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 četvornih metara prostora na četiri etaže. Stari i novi dio bit će povezani modernom nadstrešnicom. Dužina terminala će biti 110 metara, u odnosu na sadašnjih 68. Sada imamo jedan ulaz i jedan izlaz, a proširenjem ćemo dobiti još jedan ulaz u zračnu luku. Proširit ćemo check-in zonu sa 17 na 28 mjesta. Također, umjesto sadašnja četiri gatea napravit će ih se sedam. Proširit ćemo i zonu dolazaka. Uz proširenje postojećih, znatno će se proširiti i gastronomska zona'', pojasnila je.

Iz Međunarodne zračne luke Sarajevo napominju da će tijekom svih ovih radova ova zračna luka raditi te da zastoja i izmjena u redovnom odvijanju prometa neće biti.

''Želimo istaknuti da uz redovni nadzor zrakoplova, putnika i prtljaga, sve organizacijske jedinice zračne luke, djelatnici, stručno osoblje aktivno sudjeluju i imaju dodatni angažman u projektiranju i pripremnim radovima na realizaciji ovako opsežnih i kompleksnih razvojnih projekata, a svojim svakodnevnim maksimalnim angažmanom osiguravaju nesmetano odvijanje poslovnih procesa'', istaknula je glasnogovornica Međunarodne zračne luke Sarajevo.

Projekt je vrijedan 38 milijuna KM. Sve to će, kako je kazala Bagarić-Arnaut, biti izuzetno jaka financijska ''injekcija'' za širu sarajevsku regiju.

Rok radova prema sadašnjim planovima trebao bi trajati oko 18 mjeseci.

U ovom trenutku oko 20 aviokompanija, uključujući sezonske i čarter-letove, povezuju Sarajevo s otprilike isto toliko destinacija. Sa sarajevske zračne luke letovi su uspostavljeni ka: Zagrebu, Beču, Istanbulu, Stockholmu, Munchenu,, Dubaiju, Koelnu, Zurichu, Beogradu, Ljubljani, Budimpešti, Oslu, Charleroiu, Antaliji, Kopenhagenu, a odatle ka bilo kojem kraju svijeta.

''S obzirom na značaj i veličinu ovih gradova prema kojim imamo izravne linije, dovoljna je jedna konekcija da iz tih gradova stignete na bilo koji kontinent i gotovo svaku državu u svijetu. Samim tim, konkurencija na sarajevskoj zračnoj luci je jača nego na bilo kojoj drugoj zračnoj luci u BiH'', kazala je.

Ističe da, bez obzira na oštru konkurenciju, Međunarodna zračna luka Sarajevo konstatno radi na privlačenju novih kompanija, te svoj pristup nastoji prilagoditi pojedinačnim i specifičnim potrebama svake aviokompanije zasebno.

''Primjera radi, u ovoj godini zabilježen je konstantan rast opsluženih putnika, samo u kolovozu imali smo najveći broj opsluženih putnika u pojedinačnom mjesecu u povijesti zračne luke, a ostvarena je i značajna financijska dobit'', dodaje.

Govoreći o planovima za uvođenje novih letova naglasila je da bi jedna od najrespektabilnijih aviokompanija Qatar Airwaysa s letovima trebala početi 31. listopada. Letovi se trebaju obavljati četiri puta tjedno: utorkom, srijedom, petkom i nedjeljom.

Tijekom sedam mjeseci ove godine, pet aviokompanija započelo je operacije s Međunarodne zračne luke Sarajevo, čime najveća zračna luka u BiH nastavlja impresivan rast na svim područjima, a što izravno doprinosi jačanju ekonomske slike Bosne i Hercegovine i razvoju turističkih potencijala. Štoviše, sve to omogućava našim građanima sve širi izbor kada su u pitanju europske i svjetske destinacije'', poručuju iz Međunarodne zračne luke Sarajevo.

Bagarić-Arnaut govoreći o mogućnosti uvođenja niskotarifnih kompanija sarajevsku zračnu luku ističe da je "praksa da većina niskotarifnih kompanija svuda u svijetu leti u manje zračne luke, koje nemaju redovnih aviolinija i kompanija i koji nisu opterećeni ni dodatnim taksama''.

''Naporima menadžmenta, sa sarajevske zračne luke ipak operira nekoliko aviokompanija koji nude povoljnije cijene karata. Riječ je o aviokompanijama: Pegasus Airlines koji povezuje Sarajevo s Istanbulom, FlyDubai koji ima letove za Dubai, zatim Norwegian Air Shuttle, koji leti prema Oslu i Stockholmu, te Eurowings s letovima prema Koelnu i Stuttgartu, a odnedavno i popularni Wizz Air, kazala je Bagarić-Arnaut, dodaši da i "svaka aviokompanija radi i sama svoju komerecijalnu analizu tržišta i opravdanost uvođenja linije".

''Ono što mi radimo je da dajemo poticaje za uvođenje novih destinacija, poticaje na bazi broja prevezenih putnika na godišnjoj razini, poticaje za povećanje broja letova, te ukupnu uslugu na najvišoj razini kojom već više od dva desetljeća zadovoljavamo najviše standarde i ispunjavamo visoka očekivanja naših partnera u međunarodnom zračnom prometu'', zaključila je u razgovoru za Fenu glasnogovornica Međunarodne zračne luke Sarajevo Sanja Bagarić-Arnaut.

Kopirati
Drag cursor here to close