Sud omogućio

Sudska pravda za nekretninu bankara

Sarajevski sud omogućio je prodaju nekretnine vrijedne 27,3 milijuna KM za koju se sumnja da je stečena krivičnim djelom.
Gospodarstvo / Novac | 31. 07. 2021. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

CIN.ba

Općinski sud u Sarajevu početkom ovih godina uknjižio je vrijedno zemljište u centru grada na banci Amera Bukvića, iako je to bilo zabranjeno odlukom višeg suda zbog sumnje da su ga njegovi prethodni vlasnici stekli na nezakonit način.

Prodaju 14,6 duluma zemljišta na Marijiin Dvoru zabranio je Kantonalni sud u Sarajevu još u rujnu 2019. godine. Učinio je to nakon što mu je Tužiteljstvo Kantona Sarajevo (KS) predočilo dokaze o navodnim zloupotrebama Davere Halilbegovića i Armine Mulahusića, vlasnika poduzeća „Profin-Invest“ na koje je nekretnina bila uknjižena.

Vlasnici „Profin-Investa“ i još 17 drugih privatnika i funkcionera optuženi su u maju ove godine za pronevjeru više od 30 milijuna KM kredita i zajmova bankarske grupe „Nova ljubljanska banka“ (NLB) iz Slovenije, nezakonitu trgovinu dionicama i pranje novca. Optužnica je potvrđena i čeka početak suđenja. Tužiteljstvo je na kraju odustalo od optužbe protiv „Profin-Investa“ jer više nije imala imovine.

Nakon blokade, nekretnina na Marijin Dvoru povjerenje je u čuvanje Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom. Zemljište je procijenjeno na najmanje 27,3 milijuna KM u slučaju osuđujuće presude pripalo Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH). Međutim, odlukom Općinskog suda ono je u srpnju oduzeto od Agencija i dodijeljeno Bukvićevoj firmi.

Tužiteljstvo i pojedini pravnici smatraju da Općinski sud nije smio zanemariti zabranu i donijeti odluku o promjeni vlasnika. Takvo što je osporio i Vrhovni sud FBiH u drugom, ali gotovo identičnom, predmetu pokušaja prekidanja blokiranih nekretnina.

Bivša sutkinja Vrhovnog suda FBiH, danas notarka, Vesna Softić kaže da se nije smjela desiti promjena vlasništva na nekretnini: “Jer na koji način se onda štite, na koji način uopće dolaze do ostvarenja određenih prava ako se te mjere, koje su javne, poznate i tako dalje, ne poštuju, odnosno ako ih sam sud ne pošalje? ”

Pomoćnik direktora za pravne poslove u Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom Benaris Ćosić upozorava da otuđenje nekretnine narušava kazneni postupak zbog kojeg je i određena mjera zabrane.

Sporna nekretnina na Marijin Dvoru je pod hipotekama NLB i NLB Leasing, članica NLB Grupe iz Ljubljane. Hipoteke su stavljene kao jamstvo za povrat 43 milijuna KM kredita i zajmova koje su odobrile „Profin-Investu“ 2008. i 2009. godine. Krediti bi trebali biti iskorišteni za kupovinu i uređenje zemljišta na Marijin Dvoru i izradu planova za izgradnju poslovnog centra NLB -a, ali je projekt propao novac uglavnom potrošen nenamjenski, navedeno je u optužnici.

Budući da „Profin-Invest“ ne vraća zajam i kredite, NLB Leasing je pred Općinskim sudom u Sarajevu pokrenuo postupak za naplatu duga prodajnog zemljišta. Sud je koncem 2011. donio rješenje o izvršenju hipoteka, ali zemljište nije prodano jer je to kontratužbom blokirao „Profin-Invest“.

Sedam godina kasnije za Marijin Dvoru zainteresirana je "MDC nekretnine". Ovu firmu osnovao je „MDC“ u većinskom vlasništvu Amere Bukvića, donedavnog direktora „Bosnia Bank International“.

Bukvićeva obitelj isprva je stekla suvlasništvo nad 14 stambenih i poslovnih objekata koji su izgrađeni na parcelama oko zemljišta na Marijin Dvoru. Objekti ukupne površine 525 metara kvadratnih bili su procijenjeni na gotovo dva milijuna KM. Ove nekretnine bile su uknjižene na „Propria BH“ i „Profin-Invest“, poduzeća u suvlasništvu obitelji Mulahusić i Halilbegović. Koncem 2018. godine oni su bez naknade ustupili polovicu svog udjela u poduzeće „Propria BH“ Bukvićevoj svastiki Dženani Isović. Početkom 2019. Isovićeva je postala i vlasnik pedeset posto udjela u „Profin-Investu”, uz uplaćeni kapital od dvije tisuće KM.

„MDC nekretnine“ i članovi NLB Grupe jednostavno su postigli dogovor oko preuzimanja velikih parcela od 14,6 duluma zemljišta na Marijin Dvoru, ali prethodno je bilo potrebno razmrsiti međusobne odnose između Slovenije i „Profin-Investa“.

Bukvićevo poduzeće u siječnju 2019. zaključuje ugovore s članicama NLB Grupe o dostupnim pretraživanjima od „Profin-Investa“. U trenutku zaključenja ugovora dug sarajevskog poduzeća za podignute kredite je zbog kamata dostigao 75,7 milijuna KM.

„MDC nekretnine“ se ovim ugovorom obvezuju da će osigurati da „Profin-Invest“ povuče sve tužbe protiv članice NLB Grupe čime bi pokrenuo postupak prijenosa vlasništva bio deblokiran. Sredinom iste godine „Profin-Invest“ je to i uradio.

Iznos koji je Bukvićeva firma platila za otkup potraživanja zaštićen je poslovnim tajnom. Bukvić i direktor „MDC nekretnine“ Edin Sefo nisu željeli govoriti za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Nakon što je Bukvićeva firma postala hipotekarni povjerilac, postupak prijenosa vlasništva pred Općinskim sudom kojeg je vodila sutkinja Dženana Škaljić počela se znatno brže razvijati.

Cijeli tekst pročitajte na CIN.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close