Milićević

Što se krije u federalnom proračunu?

U strukturi prihoda prihod od za doprinose mirovinsko je nešto više od dvije milijarde maraka, a sve ostalo su prihodi od poreza i izvori financiranja.
Gospodarstvo / Novac | 17. 12. 2019. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica financija Jelka Milićević, pred današnju sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, kazala je da proračun za 2020. godinu pripreman gotovo cijelu ovu godinu, da oslikava i program socijalno-ekonomskih reformi u BiH.

''Opredjeljenje Vlade je da se implementira obvaza da Zavod MIO dobije status proračunskog korisnika. To znači da se Zavod, kao i sva druga ministarstva i institucije nalaze u proračunu s uplatama i isplatama. To je i najvećim dijelom doprinijelo povećanju proračuna, koji je veći za 83 posto u odnosu na prošlu godinu i iznosi 4,95 milijardi'', kazala je Milićević, prenio je Avaz.

U strukturi prihoda prihod od za doprinose mirovinsko je nešto više od dvije milijarde maraka, a sve ostalo su prihodi od poreza i izvori financiranja.

''Prvi i osnovni stupac rashodovne strane proračuna su obveze za ekonomski rast, odnosno povećanje konkurentnosti gospodarstva, a tu je i veća održivost i efikasnost javnih poduzeća... Prioritet je i reforma poboljšanja kvalitete zdravstvenog sustava. U rashodovnoj strani je i obaveza vraćanja ranijih kredita, a posebno su prepoznate kategorije branitelja za koje je ove godine za implementaciju Zakona o pravima branitelja i članova njihove obitelji planirano je 50 milijuna maraka, implementaciju Zakona za zaštitu obitelji sa djecom izdvojeno je 20 milijuna maraka'', rekla je Milićević.

Istaknula je i poticaj za poljoprivredu za koje je sljedeće godine planirano 87 milijuna maraka, 18,3 milijuna više nego prošle godine.

Video: Milićević: Penzije u februaru isplaćuju se iz budžeta FBiH

''Za 7 milijuna maraka povećani su transferi za raseljene kategorije i izbjeglice. Krajnje je vrijeme da se napravi analiza dosadašnjih utrošaka i da se ubrzaju procesi na implementaciji aneksa 7. Daytonskog sporazuma. Transferi za sanaciju zdravstvenih ustanova planiran je na 30 milijuna, povećan je za 24 milijuna u odnosu na raniju godinu'', naglasila je Milićević, dodajući da je 21 milijun maraka planiran nižim razinama vlasti.

Ruke u zraku

Nakon završenog dijela sjednice na kojem su zastupnici postavljali pitanja i upućivali inicijative, dnevni red sjednice usvojen je sa 65 glasova za, dva suzdržana i 10 protiv.

Gotovo bez rasprave, zastupnici su usvojili izmjene Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Također, bez rasprave zastupnici su dali suglasnost na izmjene i dopune financijskog plana Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2019. godinu.

Zastupnici raspravljaju i o prihvaćanju zaduženja po ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta ''Živinice - regionalna deponija za kruti otpad''.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević kazala je da je iznos zajma 5 miliona KM, a krajnji dužnici su grad Živinice, te općine Kladanj i Banovići. Prijedlog je usvojen jednoglasno.

Jednoglasno je data suglasnost i za zaduženja nižih nivoa vlasti, koji će i vraćati zajam. Radi se o projektima u Kantonalnoj bolnici u Zenici i Hidroelektrani Čapljina.

Kopirati
Drag cursor here to close