Kome treba?

Stižu friške novčanice od 200 KM

Tiskanje novih količina novčanica konvertibilne marke nema inflacijski efekt...
Gospodarstvo / Novac | 15. 08. 2022. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) će od 17. kolovoza pustiti u opticaj novčanice konvertibilne marke u apoenu od 200 KM, dodatno tiskane u 2022. godini.

Novčanice navedenog apoena, izdanje 2022. godina, tiskane su u skladu s redovnim aktivnostima CBBiH, koje imaju za cilj osigurati dovoljno novčanica odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH. Novo izdanje novčanica zamijenit će u opticaju novčanice prethodnih izdanja, koje će zbog dotrajalosti tijekom prethodnih godina biti povučene iz opticaja. Novčanice prethodnih izdanja čija je kvaliteta zadovoljavajuća u skladu sa standardima CBBiH i dalje će ostati u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja, navedeno je iz CBBiH.

Osnovna obilježja novčanica tiskanih u 2022. godini, kako se dodaje, ostaju ista kao i na novčanicama prethodnog izdanja, s tom razlikom što je na novom izdanju naznačena brojčana oznaka „2022“ kao godina tiskanja apoena i potpis guvernera CBBiH „Senad Softić“.

Tiskanje novih količina novčanica konvertibilne marke nema inflacijski efekt, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdana konvertibilna marka ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom tečaju.

Novčanice će u opticaj biti puštene sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala CBBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close