Kriptovaluta

Stiže digitalni euro

Fabio Panetta, član izvršnog odbora Europske središnje banke, govorio je o projektu digitalnog eura kao projekta koji će ojačati monetarni suverenitet i olakšati digitalna plaćanja diljem Europske unije.
Gospodarstvo / Novac | 17. 05. 2022. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već 2026. godine euro mogao dobiti i svojeg digitalnog "dvojnika", stablecoin koji se razvija u Europskoj središnjoj banci (ECB).

Digitalni euro omogućit će povećati stabilnost i neovisnost monetarnog sustava Europske unije te će povećati efikasnost sustava digitalnih plaćanja, najavio je to Fabio Panetta, član izvršnog odbora Europske središnje banke tijekom svojeg govora na Irskom nacionalnom sveučilištu (NCI) u Dublinu, prenosi Bug.

Digitalni će euro otvoriti mogućnost svima da koriste zajedničku valutu za isključivo digitalna plaćanja, bilo gdje, na lak i siguran način.

Za razliku od kriptovaluta, koje imaju i špekulativnu narav, ova bi valuta bila izravno vezana za euro, kao svojevrsni stablecoin – iako je Panetta upozorio da čak i takvi coini mogu izgubiti svoje "sidro", kao što se to dogodilo prošloga tjedna s TerraUSD-om.

Kako bi se takve situacije spriječile, iza digitalnog će eura stajati Europska središnja banka. Time bi ova digitalna valuta dobila na povjerenju, bila bi dizajnirana kao sigurna i u javnom interesu.

Panetta ističe i da bi u rastuće digitaliziranom okruženju digitalni euro trebao olakšati digitalna plaćanja, a na tržištu bi svima dao priliku da ostanu "u igri".

Tako bi i manji posrednici na financijskim tržištima, koji do sada nisu mogli pratiti ritam inovacija velikih igrača, dobili novu priliku.

Ovaj sustav plaćanja bio bi besplatan, jednostavan i pristupačan svima i svugdje, najavio je.

No, da bi u tome uspio, korisnici u njemu moraju vidjeti da im donosi korist, odnosno da ima prednosti pred trenutačnim načinima plaćanja. Isto tako, mora biti prihvaćen svugdje – idealno kod svih trgovaca eurozone, kako online tako i u fizičkim dućanima.

To su im pokazala preliminarna istraživanja, u kojima su ispitanici rekli da bi idealna digitalna valuta omogućavala i P2P plaćanje (izravni prijenos novca prijateljima) jednim klikom, bez obzira koju platformu ili banku platitelj i primatelj koriste.

Da bi se ostvario plan o digitalizaciji eura, ECB je lani osnovao radnu skupinu koja ima dvije godine za istražiti što će biti prioriteti kod izrade nove digitalne valute. Projekt bi u realizaciju potom mogao biti pušten do kraja 2023. godine.

U drugoj će fazi biti testirana tehnološka rješenja te će se stvarati poslovno okruženje nužno za široko prihvaćanje digitalnog eura. To bi moglo potrajati oko tri godine, pa bi digitalni euro mogao, dakle, zaživjeti 2026.

 

Kopirati
Drag cursor here to close