Aranžman

Stiže 300 milijuna eura pomoći MMF-a

Iako je ideja MMF-a dobronamjerna, da pomogne BiH da se lakše izbori s posljedicama korona virusa, domaći političari su protumačili da je novac moguće dobiti i bez provođenja reformi.
Gospodarstvo / Novac | 05. 08. 2021. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je i dalje daleko od zaključivanja novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, a, kako nam je za Nezavisne novine potvrđeno iz MMF-a, prije kraja mjeseca očekuje se isplata 300 milijuna eura pomoći za BiH.

Iako je ideja MMF-a dobronamjerna, da pomogne BiH da se lakše izbori s posljedicama korona virusa, domaći političari su protumačili da je novac moguće dobiti i bez provođenja reformi.

S reformama ili bez njih

Naime, MMF je uoči početka nove runde pregovora o aranžmanu prošle godine pred BiH postavio razumne, ali teške uvjete za zaključivanje novog aranžmana, koji su imali za cilj da se bolje prate tokovi novca, spriječi pranje novca, učvrsti fiskalni sustav i provedu strukturne reforme. Primjera radi, kada bi BiH usvojila uvjet da se registar računa privatnih osoba nalazi u Centralnoj banci BiH, bilo bi znatno teže manipulisati pranjem novca, jer bi u centralnoj evidenciji bilo moguće lako provjeriti tokove novca. Od jednog izvora koji je bio uključen u razgovore s MMF-om dok su oni trajali saznali smo da su domaće vlasti predložile da entiteti imaju centralne registre kojima bi Centralna banka mogla pristupiti nakon što pošalje službeni zahtjev da želi ostvariti uvid. Naš izvor nam je ispričao da je MMF ovaj uvjet odbio jer bi bilo moguće novac skloniti s računa za nekoliko sekundi, čime bi se izgubio smisao kontrole ovih sredstava.

Međutim, onda je vrh MMF-a u Washingtonu odlučio da svim zemljama omogući praktično beskamatni kredit kako bi se pomoglo izlasku ekonomije iz krize izazvane covidom.

Novi pregovori

U Ministarstvu financija i trezora BiH su potvrdili da nema naznaka o novim pregovorima s MMF-om.

"Ovim putem vas obavještavam da je zadnja sjednica Fiskalnog savjeta održana 22. travnja 2021. godine, kada je raspravljano o potencijalnom novom aranžmanu s MMF-om, ali da nije postignuta suglasnost o potrebi, te kako dalji razgovori nisu bili inicirani ni sa jedne strane", rekli su za "Nezavisne".

I u Ministarstvu financija RS namje potvrđeno da nema naznaka da će doći do novih razgovora.

Andrew Juel, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, također je rekao da se trenutno ne događa ništa relevantno kada su u pitanju pregovori s domaćim vlastima.

"Planirana je posjeta osoblja MMF-a za listopad, tako da će to biti prilika da nova šefica Misije održi sastanak s predstavnicima vlasti i razmotri situaciju", rekao je Juel za "Nezavisne" i precizirao da SDR alokacija može da se očekuje prije kraja mjeseca.

Pojašnjenja radi, BiH neće dobiti gotovinu, nego će se morati obratiti nekoj od članica MMF-a koja će u odnosu na kvotu koju BiH ima u MMF-u iznos pretvoriti u SDR, odnosno "valutu" MMF-a koju čini prosjek vrijednosti svih glavnih svjetskih valuta koje su članice ove asocijacije. Dodjeljivanje SDR-ova funkcionira na način da svaka zemlja članica MMF-a dobije iznos u odnosu na kvotu koju uplaćuje. Zemlja koja dobije SDR-ove onda može da se obrati bilo kojoj voljnoj članici MMF-a i da SDR-ove zamijeni za neku od valuta koje stoje ispod SDR-a, odnosno dolara, eura, funte, juana i jena.

Kopirati
Drag cursor here to close