Napredak na EU putu

Srbija očekuje otvaranje još tri pregovaračka poglavlja s EU do kraja godine

Gospodarstvo / Novac | 11. 09. 2017. u 12:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević uvjerena je da ne postoje nikakve zapreke zbog kojih bi Srbiji bilo onemogućeno otvaranje još tri pregovaračka poglavlja s Europskom unijom do kraja ove godine, objavili su beogradski elektronički mediji.

Miščević je ocijenila da ne postoje ni političke ni tehničke prepreke da Srbija do kraja predsjedanja Estonije otvori tri nova poglavlja.

"Spremni smo. Pripremili smo pregovaračke pozicije i predali ih državama članicama. O tome se sada razgovara. Ne vidim da postoji bilo kakav problem", rekla je Miščević, koja u Bruxellesu nastavlja razgovore s europskim dužnosnicima.

Ona je objasnila da je riječ o poglavljima šest koje se odnosi na pravo gospodarskih društava, 30 o ekonomskim odnosima s inozemstvom, te 33 o financijskim i proračunskom odredbama.

"Države članice do sada nisu imale zamjerki. Nisu tražile dodatna razjašnjenja. Sve je sada stvar tehnike", izjavila je šefica pregovaračkog tima Srbije s EU.

Beogradski tisak ocjenjuje kako bi "neka od ovih poglavlja mogla biti otvorena u listopadu, mada su realniji izgledi da to, prema najavama iz Estonije, bude u prosincu".

Srbija je pregovore o članstvu EU službeno započela u siječnju 2014. i dosad je otvorila ukupno 10 pregovaračkih poglavlja, od kojih četiri tijekom predsjedanja Malte, od siječnja do srpnja ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close