Blokada institucija BiH

Srbi poručili Inzku da nametne i plaće i izbore

"Ako se već drznuo da donosi zakone, neka se onda upliće u sve živo''.
Gospodarstvo / Novac | 29. 07. 2021. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blokada institucija BiH, ukoliko se produži i u rujnu, mogla bi dovesti do obustave isplate plaća zaposlenima u državnim institucijama s obzirom na to da nije usvojen proračun institucija BiH za ovu godinu, a da odluka o privremenom financiranju koju je donijelo Vijeće ministara važi do rujna. Također, postoji mogućnost i blokade izbornog procesa u BiH s obzirom na to da je 2022. godina izbora, pišu Nezavisne.

I dok u Federaciji BiH to vide kao kršenje Ustava i zakona, iz Republike Srpske poručuju da se obrate Uredu visokog predstavnika, koji je nametnuo izmjene i dopune Kaznenog zakona BiH, te da on isto tako može da nametne proračun i ostalo, s obzirom na to da je preuzeo ingerencije Parlamentarne skupštine.

Pitanja o proračuna i izborima uputiti Inzku

Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupnikom domu BiH, kazala je za "Nezavisne" da ne zna kako funkcionira sustav financiranja u institucijama BiH u tehničkom smislu, da nije upoznata s detaljima "te da sva pitanja o proračuna i izborima, možemo uputiti Ured visokog predstavnika i Inzku osobno".

"Ako se već drznuo da donosi zakone, neka se onda upliće u sve živo i tko god podržava donošenje zakona od strane visokog predstavnika, znači da podržava protektorat i mi nećemo sudjelovati u ovome. Postavlja se pitanje smisla sudjelovanja u parlamentu ako drugi imaju ovlaštenja", kazala je Novaković Bursaćeva te dodala da će ovo utjecati na sve, ali da ne vidi odgovornost predstavnika Republike Srpske, nego onoga tko se usudio da uzurpira zakonodavna ovlaštenja.

Mira Pekić (PDP), zastupnica u Zastupničkom domu BiH, za "Nezavisne" kaže da su predstavnici iz Republike Srpske potpuno svjesni svih obveza i svih zakona koji su u proceduri i da proračun zajedničkih institucija nije još donesen te da je to politička priča i da treba postaviti pitanje koalicijskim partnerima zašto proračun nije donesen u prosincu prošle godine.

"Mi smo svjesni svih obveza, ali nametanje bilo kakvih zakona ili bilo kakvih rješenja od strane visokog predstavnika nama iz Republike Srpske sasvim je dovoljan razlog da ne sudjelujemo u odlučivanju i da donesemo odluku kakvu smo donijeli. S druge strane, postavlja se pitanje, ako je visoki predstavnik nametnuo izmjene jednog zakona, isto tako može nametnuti i zakon o proračunu, izborni zakon i sve drugo", kaže Pekićeva.

Je li uopće potreban Parlament BiH?

Dodaje da se sad postavlja pitanje je li uopće potreban Parlament BiH da odlučuje i da radi u ovom sastavu i na ovaj način.

Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu BiH, za "Nezavisne" ističe da je nezahvalno kazati šta bi bilo kad bi bilo, ali da, ukoliko bi se nastavila blokada institucija od strane zastupnika, izaslanika i ministara iz Republike Srpske, to bi značilo ozbiljno kršenje Ustava i Daytonskog sporazum i zakona.

"Kada je u pitanju neusvajanje proračuna, znate da je proračun trebao usvojiti još u prosincu prošle godine, ali Vijeće ministara nas je, nažalost, svojim neradom dovelo do toga da proračun usvajamo polovicom ove godine. Naravno, zakon je predvidio odluku o privremenom financiranju", kazao je Osmanović.

Ističe da ne može doći do blokade izbora 2022. godine te da je pred vlastima u BiH da pokušaju implementirati presude Suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH te da, ukoliko se to ne postigne, onda imamo važeći izborni zakon BiH, prema kojem smo do sada održavali izbore.

Pucanj u vlastitu nogu

Saša Magazinović, šef Kluba SDP BiH u Zastupničkom domu BiH, za "Nezavisne" je rekao da vjeruje da izborni proces u BiH može biti doveden u pitanje ovim blokadama te da vjeruje da je to jedna od strategija.

"S druge strane, ne vjerujem da će itko ovdje ostati bez plaće, jer ovdje svaka pobuna traje dok ne dođe vrijeme da se isplati plaća, a onda se sve zaboravi. Mislim da će ministri iz Republike Srpske doći na sjednicu Vijeća ministara i donijeti odluku o privremenom financiranju, a nakon što je Milorad Dodik, lider SNSD-a, prvi otišao na posao u Predsjedništvo BiH, a prethodno je rekao da neće", poručio je Magazinović.

Slavo Kukić, sociolog i sveučilišni profesor iz Mostara, za "Nezavisne" kaže da ne vjeruje da će doći do obustave plaća zaposlenima u institucijama BiH, a ni do blokade izbornog procesa.

"Naći će Milorad Dodik način kako da svoje činovnike u državnim institucijama isplati. Ne vjerujem da će doći do blokade izbornog procesa, iako ne treba isključiti mogućnost da se izbori prolongiraju zbog kojekakvih marifetluka u vezi s financiranjem. Generalno, mislim da sve ovo ne treba previše dramatizirati, zbog toga što je to sve ispitivanje pulsa visokom predstavniku koji dolazi u BiH, ali i odlučnosti središta moći, prije svega SAD i EU", kazao je Kukić.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banja Luke, za "Nezavisne" kaže da smatra da političari iz Republike Srpske neće ići tako daleko da armiju usvojih glasača ostave bez plaća, jer bi to bio "pucanj u vlastitu nogu" te da je to samo "pokazivanje zuba" drugim političkim akterima i međunarodnoj zajednici.

Kopirati
Drag cursor here to close