Bravo susjedi!

S&P zadržao hrvatski kreditni rejting na BB i poboljšao izglede na pozitivne

Gospodarstvo / Novac | 23. 09. 2017. u 06:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija Standard & Poor's (S&P) zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', no podigla je izglede sa stabilnih na pozitivne jer hrvatsko gospodarstvo nastavlja rasti, pri čemu se smanjuje teret dugova.

U priopćenju S&P procjenjuje da će ove godine rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznositi tri posto, poduprt snažnom domaćom potražnjom i snažnim izvozom, što će pomoći hrvatskoj Vladi da održi snažniju proračunsku poziciju nego ranije te da nastavi smanjivati i dalje značajan teret dugova.

Pozitivni izgledi odražavaju očekivanje S&P-a da će hrvatski gospodarski rast biti nastavljen, što će pomoći u daljnjem konsolidiranju javnih financija, dok će vanjske neravnoteže imati koristi od daljnjeg razduživanja, a potencijalna slabost zbog situacije oko Agrokora ostaje i dalje ograničena, javlja Hina.

"Rejting Hrvatske mogli bismo podići ako se gospodarski oporavak održi, dok vlada nastavlja pokazivati sposobnost i spremnost da implementira strukturne reforme i drži se svojeg plana fiskalne konsolidacije, što će voditi do održive konsolidacije državnih financija", poručuje S&P.

U prosincu lani S&P je izglede za hrvatski kreditni rejting podigao s negativnih na stabilne, što je bio prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u zadnjih devet godina. U ožujku ove godine agencija je zadržala postojeći rejting Hrvatske na BB, uz stabilne izglede

Sve tri vodeće rejting agencije – Fitch, S&P i Moody's - kreditni rejting Hrvatske tako i dalje drže dva stupnja ispod investicijske razine. No, S&P sada drži izglede pozitivnima, što znači da bi njegov sljedeći potez mogao biti i povećanje samog rejtinga, dok ostale dvije agencije izglede drže stabilnima.

Kopirati
Drag cursor here to close