Al' u Beču

Žene ove godine rade ''47 dana besplatno''

''Pravedna plaća je jedan od najvažnijih preduslova za samostalan život i fer mirovinu", kaže zamjenica gradonačelnika Beča, Kathrin Gaal.
Gospodarstvo / Novac | 15. 11. 2021. u 16:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Dan jednakih plaća" u Beču ove godine pada na 15. studeni. Na današnji dan muškarci u Beču su već zaradili koliko žene u tijeku cijele godine što znači da žene u poređenju s muškarcima ove godine rade 47 dana "besplatno".

Osnova za ovu računicu predstavlja poređenje prosječnih godišnjih bruto dohodaka za poslove s punim radnim vremenom.

Prosječni bruto prihod kod muškaraca u Beču trenutno iznosi 56.521 eura, dok žene u prosjeku zarade 49.313 eura godišnje, dakle 7.207 eura (7.570 u 2021.) manje od muškaraca.

U poređenju s ostatkom Austrije, žene su najbolje plaćene u Beču. Prosječni bruto prihod muškaraca u Austriji iznosi 54.571 eura, a žena 44.449, što predstavlja razliku od 18,5 posto (19,3 posto 2020. god.). Ove godine austrijski Equal Pay Day je pao na 25. listopad.

Korona kriza je pokazala koliko je važna socijalna infrastruktura koja povoljno utječe na prihode žena. Naime, zahvaljujući dobrim uslugama čuvanja djece u Beču, karijerne mogućnosti žena su veoma dobre. Upravo su one heroji krize jer i dalje preuzimaju većinu neplaćenog posla te obavljaju najveći dio posla u bolnicama, supermarketima, vrtićima i školama.

"Naš cilj je jednaka plaća za istu vrstu posla. Pravedna platć je jedan od najvažnijih preduslova za samostalan život i fer mirovinu", kaže zamjenica gradonačelnika Beča, Kathrin Gaal.

Ovaj cilj žele dostići na Dan jednakih plata 31. prosinca 2030. godine, priopćila je Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close