Ocjene s rezervom

Služba za zajedničke poslove organa FBiH pod lupom revizora

Revizori su utvrdili da godišnji popis sredstava i obveza nije izvršen u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji FBiH
Gospodarstvo / Novac | 24. 09. 2020. u 09:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni revizori su s rezervom ocijenili financijski izvještaj Službe za zajedničke poslove organa FBiH za prošlu godinu u kome ističu da su pokrenuti sudski procesi za uplatu potraživanja od zakupa 69 poslovnih prostora prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane po kojem ukupni tužbeni zahtjev iznosi 4.472.093 marke.

"Naplata značajnog dijela ovih potraživanja neizvjesna je s obzirom na to da je za većinu zakupljenih prostora neriješen status vlasništva i značajan broj korisnika poslovnih prostora je nelikvidan", naglašava se u izvještaju revizora, koji su konstatirali da ne mogu potvrditi iskazanu vrijednost u financijskim izvještajima plaćanja zgrada i stanova u iznosu većem od 4,4 milijuna KM, jer služba ne raspolaže dokumentacijom o vlasništvu, a niti je u posjedu ovih nekretnina, pišu Nezavisne novine.

Revizori nisu mogli potvrditi ni iskazane obveze na imovinu od 102.538 KM koje se odnose na nabavku automobila, s obzirom na to da se isporuka i nabavka dogodila u ovoj godini, a izvještaj je iz prošle godine.

Dodaju da ne mogu potvrditi da je za nabavku službenih automobila izabran najpovoljniji ponuđač u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama budući da ugovor nije zaključen u razumnom roku.

"Također, za nabavku materijala za čišćenje nisu ispoštovane odredbe zakona o javnim nabavkama, niti su zadovoljeni principi transparentnosti i pravične i aktivne konkurencije", stoji u izvještaju.

Između ostalog, revizori su utvrdili da godišnji popis sredstava i obveza nije izvršen u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji FBiH, a s rezervom je ocijenjen i popis godišnjih sredstava i obveza, jer nije izvršen u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji FBiH.

Revizori upozoravaju da ni u prošloj godini Služba nije uspostavila internu kontrolu, da većina preporuka nije ispoštovana i da se veliki broj problema "provlači" iz godine u godinu.

Prihvatili su i u izvještaj ugradili obrazloženje i dodatnu dokumentaciju u vezi s vlasničkom strukturom i evidentiranjem stalnih sredstava i obaveza te javnih nabavki. Nije prihvaćena dodatna dokumentacija i obrazloženje Službe za zajedničke poslove FBiH kada je u pitanju nabavka službenih automobila, te popis sredstava od Geodetskog zavoda FBiH i nekretnina bivšeg Federalnog ministarstva obrane koje je Vlada FBiH dala ovoj službi na upravljanje.

Jučer smo pokušali dobiti komentar od Službe za zajedničke poslove FBiH, ali nitko nije odgovarao na naše pozive.

Kopirati
Drag cursor here to close