Skupština HNŽ

Usvojen Rebalans Financijskog plana ZZO HNŽ-a u visini od 148.609.000 maraka

Izmjenama i dopunama Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ za 2021. godinu (Rebalans) planirani su ukupni prihodi 2,06% više u odnosu na Financijski plan 2021. godine.
Gospodarstvo / Novac | 31. 03. 2021. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije na  9. izvanrednoj sjednici nakon razmatranja usvojila Odluku o davanju suglasnosti na Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ za 2021. godinu.

Izmjenama i dopunama Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ za 2021. godinu (Rebalans) planirani su ukupni prihodi u iznosu od 148.609.000 KM ili 2,06% više u odnosu na Financijski plan 2021. godine.

Preneseni višak iz ranijeg perioda planiran je u iznosu od 3.000.000 KM više u odnosu na Financijski plan za 2021. godinu. Izmjenama i dopunama Financijskog plana ZZO HNŽ za 2021. godinu sredstva će se transferirati ugovornim domovima zdravlja u svrhu pomoći financiranja zdravstvenih usluga za liječenje oboljelih od Covid-19.

Razmotrena je Informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. U Informaciji koja je prezentirana od strane predstavnika Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ, direktora Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, ministra unutarnjih poslova HNŽ i ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ navedeno je da je epidemiološka situacija izuzetno teška i ista se usložnjava od početka ožujka 2021. godine, a posebno zabrinjava da je tjedna incidenca oboljelih od COVID-19 na 100.000 stanovnika u HNŽ za period od 22.03. do 28.03.2021. godine 633,58, dok je u istom periodu tjedna incidenca za Mostar 1049,29.

Nakon izlaganja predstavnika resornih ministarstava i diskusije zastupnika Skupština Hercegovačko-neretvanske županije je usvojila sljedeće Zaključke:

  1. Skupština Hercegovačko-neretvanske županije poziva građane Kantona i sve pravne osobo da dosljedno poštuju epidemiološke mjere propisane od nadležnih institucija.
  1. Skupština Hercegovačko-neretvanske županije izražava zahvalnost svim zdravstvenim radnicima u Županiji na nadljudskim naporima koje čine u pružanju zdravstvene zaštite građanima Županije posebno oboljelim od COVID-19.
  1. Skupština Hercegovačko-neretvanskžupanije traži da inspekcijski organi jedinica lokalne samouprave i nadležnih ministarstava i drugih organa HNŽ inteziviraju svoje aktivnosti na kontroli poštivanja važećih epidemioloških mjera.
  1. Zadužuje se Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona da pokrene izmjene i dopune važećih zakona u cilju definiraja sankcija za kršenje propisanih epidemioloških mjera.
  1. Zadužuje se Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona da odmah donese potrebne odluke i iz Proračuna HNK za 2021. godinu transferira ukupna sredstva za drugi kvartal sa stavki „Grant općinama (Domovi zdravlja)“ i „Subvencije za bolnice“.
  1. Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona traži od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da u što kraćem roku izvrši raspodjelu sredstava iz Proračuna Federacije BiH, a koja su predviđena za zdravstvene ustanove. Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona očekuje da se po mjerljivim i tačno utvrđenim kriterijima sredstva dodijele svim bolničkim ustanovama u Federaciji BiH.
  1. Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona posebno inzistira da se u obrazovnim ustanovama u HNŽ preduzmu sve potrebne epidemiološke mjere kako bi se bez rizika za zdravlje učenika, studenata i nastavnog osoblja završila školska i akademska godina, uz što manje „online“ nastave.
  1. Skupština Hercegovačko-neretvanskog županije zadužuje Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona da razmotri mogućnost izmjene Odluke o pokretanju postupka javne nabavke broj: 01-1-02-498/21 od 26.02.2021. godine te da eventualno izdvoji sredstva na ime povećanih troškova u zdravstvenim ustanovama Županije tijekom pandemije.
  1. Skupština Hercegovačko-neretvanskog županije traži da sve javne zdravstvene ustanove u Župaiji osiguraju pravo na zdravstvenu zaštitu građanima Županije. Pozivaju sindikate zaposlenih u zdravstvu da prihvate ponudu Vlade HNŽ za zaključenje kolektivnog ugovora, imajući u vidu da je u trenutnoj situaciji to jedino rješenje koje se može ispoštovati. Zadužuje se Vlada HNŽ da kontinuirano radi na poboljšanju ukupnog stanja u oblasti zdravstva HNŽ s težištem na osiguranje potpunog obima prava pacijenata i preduzimanju mjera koje će unaprjeđivati materijalni status zdravstvenih radnika.
  1. Obavezuje se Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ da razmotri mogućnost sufinansiranja lijekova koji se ne nalazi na bolničkoj listi, a koriste se za liječenje COVID pacijenata.
  1. Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona traži da se intezivira rad centara za mentalno zdravlje pri domovima zdravlja u cilju pravovremenog pružanja psihosocijalne pomoći.
  1. Predlaže se Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona i jedinicama lokalne samouprave da putem Civilne zaštite formiraju timove u koje bi angažovali i volontere za pomoć i podršku starijim i ugroženim kategorijama građana oboljelim od koronavirusa.

 

Kopirati
Drag cursor here to close