Plaće

SIPA traži više novca

Gospodarstvo / Novac | 09. 03. 2023. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uputio je, na adresu predsjedavajuće i ministara u Vijeću ministara BiH, zahtjev za hitno usvajanje osnovice za obračun plate u 2023. godini i prijedloga nacrta proračuna institucija za 2023. godinu.

 Stekli se uvjeti

''Obzirom da je usvojen Dokument okvirnog proračuna za period 2023 - 2025., čime su se stekli uvjeti za usvajanje proračuna institucija Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, a da još nije usvojena odluka o osnovici za obračun plaće za sve uposlene u institucijama BiH, u svojstvu reprezentativnog sindikata u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu tražimo hitno usvajanje prijedloga odluke o visini osnovice u iznosu od 630 KM za obračun plate uposlenim u institucijama BiH u 2023. godini'', naglašeno je.

Kako navode iz Sindikata SIPA-e, tijekom 2022. godine obračun plaće za uposlene u institucijama BiH je, nakon 12 godina, vraćen na iznos od 535 KM koji se primjenjivao 2009. godine tako da bi usvajanje osnovice u iznosu od 630 KM predstavljalo prvo povećanje plaće uposlenima u institucijama BiH, dok su istovremeno u proteklih 13 godina, plaće uposlenih u organima vlasti na nižim razinama u međuvremenu porasle i do 100 posto.

''Dugogodišnje ignoriranje uposlenih na razini BiH sve nas je, zbog inflacije i stalnih poskupljenja, dovelo do teške materijalne situacije zbog čega smo suočeni sa svakodnevnim odlascima uposlenih čime gubimo već formirane i iskusne kadrove, dugogodišnje istražitelje - policijske službenike što predstavlja dodatni trošak obzirom da je neophodno osigurati sredstva za školovanje i obučavanje novih policijskih službenika'', smatraju iz tog sindikata.  

Ništa bolje ni drugima

Sindikat SIPA-e informiran je da, kako navode, ništa bolja situacija nije ni u drugim policijskim agencijama na razini BiH kojima nedostaje veliki broj kadrova, kao ni u Oružanim snagama koje su dovedene u situaciju da, zbog nezainteresiranosti koja je uzrokovana niskim primanjima, nije moguće popuniti upražnjena radna mjesta.

''Zahtjev za usvajanje osnovice za obračun plaće u iznosu od 630 KM smatramo opravdanim obzirom da isti predstavlja povećanje od 17,75 posto što je za 1 posto više u odnosu na prošlogodišnju inflaciju u BiH što uposlene u institucijama BiH opet dovodi u jako tešku materijalno-financijsku situaciju jer se povećanje gubi u svakodnevnim poskupljenjima.

S tim u vezi, imajući u vidu sve navedeno, tražimo da što hitnije usvojite prijedlog nacrta proračuna za 2023, godinu i uputite u dalju proceduru, po hitnoj proceduri, sa predloženom osnovicom za obračun plate u iznosu od 630 KM - poručili su iz Sindikata. 

Dnevnice

Sindikat SIPA-e također poziva Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku izmijeni Odluku o načinu i postupku ostvarivanja prava uposlenih u institucijama BiH na naknadu za službeno putovanje, u pogledu iznosa dnevnice sa trenutnih 25 na 60 KM te eventualnog različitog definiranja „službenog putovanja“ i „operativnog rada“ policijskih službenika.

''Isto tako, imajući u vidu pozive za održavanje sastanka upućene od Saveza sindikata policijskih organa BiH, Sindikata UIO BiH i Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, nadamo se da će uskoro započeti dijalog sa ciljem zaključivanja kolektivnog ugovora'', priopćeno je iz Sindikata SIPA.

Kopirati
Drag cursor here to close