SKB Mostar, Vatrogasci, Grad Mostar...

Mostar: Sindikati od poslodavaca traže isplatu jednokratne pomoći

Radnici, odnosno njihovi sindikati, od poslodavaca i službeno traže isplatu jednokratne pomoći.
Gospodarstvo / Novac | 31. 10. 2022. u 14:20 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poslodavci u Federaciji Bosne i Hercegovine imaju rok, a prema Uredbi Vlade, da do kraja godine, ukoliko su u mogućnosti, isplate po 1.080 KM pomoći radnicima kao odgovor na inflaciju. Radnici, odnosno njihovi sindikati, od poslodavaca i službeno traže isplatu.

Sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar danas je službeno predao zahtjev za isplatu jednokratne pomoći radnicima SKB-a, a koju je donijela vlada Federacije BiH.

''Uz uz nadu da možete pomoći djelatnicima SKB Mostar i njihovim obiteljima da u ovim teškim vremenima žive život dostojan čovjeka 21. stoljeća od vas kao poslodavca očekujemo da u što kraćem roku, a po uzoru na druge institucije i poduzeća na teritoriji FBiH iznađete mogućnost i našim djelatnicima isplatite jednokratnu pomoć sukladno trenutnim mogućnostima'', napisali su sindikalisti u svom zahtjevu.

Sindikat Vatrogasaca Grada Mostara također se obratio Gradu Mostaru sa zahtjevom za isplatu iste pomoći, te dao objašnjenje u vezi pravnog osnova i iznosa za isplatu.

''U nadi da ćete naš Zahtjev dobro proanalizirati uzeti odmah u razmatranje kao i provest realizaciju istog na zadovoljstvo Vaših zaposlenika, a sve sukladno s člankom 19. Uredbe, unaprijed se zahvaljujemo uz iskrenu želju za daljnjim uspješnim pregovorima za obostrano zadovoljstvo'', navedeno je.

U međuvremenu je Sindikat vatrogasaca poslao ponovni zahtjev za održavanje sastanka s gradonačelnikom zbog neriješenih sindikalnih zahtjeva o pitanju rješavanja jednokratne pomoći za sve zaposlenike gradske uprave, dopunu odluke o načinu izmirenja obveza prema uposlenicima Grada Mostara za period od 1.4. 2016 do 1.4 2022. godine...

Sindikalna organizacija Gradske uprave Grada Mostara također je zatražila jednokratnu pomoć za uposlenike Gradske uprave sukladno raspoloživim financijskim sredstvima.

No umjesto da se pozove na Federalni zakon koji govori da se može isplatiti po 1080 KM, gradski sindikat je istaknuo Odluku o odobravanju jednokratne novčane pomoći zaposlenicima svih proračunskih korisnika u HNŽ-u, kojom će se zaposlenicima isplatiti 300 KM.

''Odlukom Vlada je odobrila isplatu jednokratne novčane pomoći zaposlenicima svih proračunskih korisnika u HNŽ-u bez plaćanja poreza i doprinosa kao vid dodatne podrške zaposlenicima uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena u iznosu od 300 KM po zaposleniku.  Novčana sredstva osigurana su Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ-a za 2022. godinu'', naveli su u Odluci Vlade.

Poslodavci mogu isplatiti jednokratnu pomoć zaposlenicima u ratama

Vlada Federacije BiH dopunila je uredbu o isplati jednokratne pomoći po kojoj se u članu 19. iza stavka (4), dodaje se novi stavak (5), koji glasi: "Aktom poslodavca utvrdit će se posebni kriteriji za isplatu i visinu isplate jednokratne pomoći iz stava (1) ovog članka."

To znači da kompanije, tj. poslodavci mogu donijeti odluku da iznos od 1080 KM isplate u ratama, što će biti dodatna olakšica za ovu neoporezivu isplatu.

Članovi upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH ranije su najavili da će od federalne Vlade tražiti da se iznos jednokratne pomoći radnicima isplati u ratama.

Podsjetimo, poslodavci u Federaciji Bosne i Hercegovine imaju rok, a prema Uredbi Vlade, da do kraja godine, ako su u mogućnosti, isplate po 1.080 KM pomoći radnicima kao odgovor na inflaciju.

"Navedena pomoć, isplaćena pod uvjetima utvrđenim Uredbom, se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu te ne podliježe obračunu plaćanja poreza i doprinosa", objašnjeno je ranije iz Federalnog ministarstva financija.

Pored toga, ministarstvo navodi da se ovim Pravilnikom propisuje porezno rasterećenje ograničenog trajanja za obrtnike koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu, tako što se umanjuju propisani mjesečni paušalni iznosi poreza na dohodak za 50 posto do 31. prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close