SDPBiH

Novi porezni zakoni dodatni udar na džepove građana

''I dalje smatramo kako je nužno da predmetne zakone prati usvajanje i zakona o minimalnoj plaći koji je predložen od sindikata, a podržan od gotovo svih političkih subjekata.''
Gospodarstvo / Novac | 18. 11. 2021. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) smatra da Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima predstavljaju samo novi udar na novčanike građana i apsolutno su neprihvatljivi u formi i rješenjima koja su predložena.

 - Već po prvim reakcijama stručne i zainteresirane javnosti jasno je da se radi o predatorskim i prevarantskim zakonima vlasti koji imaju samo jedan cilj, a to je da se osigura stabilan novčanik bahatoj politici Vlade FBiH direktno preko leđa ionako iscrpljenih radnika - navode iz SDPBiH. 

Klubovi SDPBiH u oba doma Parlamenta FBiH će, kako se ističe, kao i uvijek do sada, biti aktivni sudionik i ponuditi bolja rješenja kroz amandmane, a za koja su uvjereni da će istinski omogućiti povećanje plata radnicima i rasterećenje privrednika, što sa Vladinim zakonima uopće nije slučaj.

 - I dalje smatramo kako je nužno da predmetne zakone prati usvajanje i zakona o minimalnoj plaći koji je predložen od sindikata, a podržan od gotovo svih političkih subjekata. Uostalom, Vladu i Parlament FBiH na to obavezuje i usvojeni zaključak iz 2019. godine kojeg su tada predložili SDP i SBB, a koji imperativno nalaže da Zakon o minimalnoj plati mora biti dio seta poreskih zakona i usvojen u istom paketu - dodaju iz SDP-a.

SDPBiH je u interesu poboljšanja životnih uvjeta radnika odustao od svog prijedloga zakona o minimalnoj plati čime je jasno pokazao da im, kako navode, prioritet nisu politički poeni nego istinsko povećanje sramotno male minimalne plaće od 406 KM, priopćeno je iz SDP-a BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close