Obespravljenost općina

Savez općina i gradova FBiH nezadovoljan Nacrtom zakona o koncesijama

Gospodarstvo / Novac | 14. 09. 2017. u 11:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine u srijedu je u Sarajevu održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o koncesijama na kojoj su nazočili predstavnici iz trideset jedinica lokalne samouprave.

Nacrt zakona o koncesijama prethodno je razmatran na sjednici Komisije za imovinska pitanja, prostorno uređenje, stambeno-komunalne djelatnosti i zaštitu životnog okoliša, kao i na sjednici Predsjedništva Skupštine Saveza.

Predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza Hamdo Ejubović otvorio je javnu raspravu, naglasivši kako Savez nije zadovoljan s ponuđenim Nacrtom zakona o koncesijama s obzirom na činjenicu da su lokalne zajednice potpuno obespravljene predloženim nacrtom kako po pitanju nadležnosti, tako i u pogledu financijske koristi i vršenja nadzora, priopćeno je iz Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine.

Alma Pinjić, predsjednica Komisije za imovinska pitanja, prostorno uređenje, stambeno-komunalne djelatnosti i zaštitu životnog okoliša dala je analizu pojedinih odredaba nacrta, ističući kako je temeljna primjedba to što jedinice lokalne samouprave nisu uopće predviđene kao potencijalni koncesori.

Sudionici rasprave složili su se da ne podržavaju predloženi Nacrt zakona o koncesijama iz razloga što je i suštinski i formalno pogrešno postavljen, naglašavajući njegovu nedorečenost, nedovoljnu preciznost pojedinih odredaba, kao i neusuglašenost s određenim zakonima kao što su Zakonom o stvarnim pravima i dr.

S obzirom na činjenicu da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na 22. redovnoj sjednici održanoj 14. lipnja ove godine usvojio Nacrt zakona o koncesijama i odredio javnu raspravu u trajanju od 90 dana, te da se uskoro očekuje njegovo razmatranje i na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zaključeno je da Savez općina i gradova Federacije BiH u što skorijem roku objedini sve primjedbe svojih članica i dostavi ih nadležnim organima na razmatranje.

Kopirati
Drag cursor here to close