Šarović: Povećanjem cijena goriva najviše profitirale vlade entiteta

Smatra da uvijek postoji mogućnost za snižavanje trošarina, ali da stručnjaci i relevantni organi treba da procijene postoji li veći prostor za to.
Gospodarstvo / Novac | 25. 06. 2018. u 12:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović /SDS/ izjavio je da nije siguran da će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama, koji je podnio Klub SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dobiti podršku u parlamentu BiH.

"S obzirom na specifičnu situaciju tri mjeseca pred izbore, naprosto stavljam veliki upitnik, iako je inicijativa potpuno legitimna. Pažnju treba usmjeriti na dio trošarina koji ide direktno u entitetske proračune", rekao je Šarović za televiziju "N1".

Smatra da uvijek postoji mogućnost za snižavanje trošarina, ali da stručnjaci i relevantni organi treba da procijene postoji li veći prostor za to.

"Povećanjem cijena najviše su profitirale vlade entiteta. Za ekonomiju je važno da cijene goriva ne budu visoke", ocijenio je Šarović.

Najavio dolazak fitosanitarnih inspektora iz Ruske Federacije i napomenuo da je Ministarstvo u dnevnoj komunikaciji sa ruskom sanitarnom službom.

"Na njihov zahtjev poslali smo približno 2.000 tona jabuka i očekujemo da dođe inspekcija. Od nas su tražili termine. Vjerujem da ćemo ovih dana dobiti točan termin, posjetit ćemo neke od naših kompanija i utvrditi funkcionira li sustav. Vjerujem u uspjeh i ponovno vraćanje na rusko tržište", rekao je Šarović.

Govoreći o problemima proizvođača malina u BiH, on je napomenuo da malinare
svih ovih godina prati neizvjesnost.

"Institucije treba da se pozabave ovim pitanjima u okviru vlastitih nadležnosti. Mi smo među najvećim proizvođačima u svijetu, samo je Srbija u regiji ispred nas, ali malinare prati neizvjesnost. Mislim da je Ministarstvo odgovorilo na zahtjeve da osigurai tržište za naše maline", rekao je Šarović.

Napomenuo je da je pitanje cijena i otkupa u nadležnosti ministarstava u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Komentirajući pobjedu Redžepa Tajipa Erdogana na predsjedničkim izborima u Turskoj, Šarović je rekao da očekuje stabilizaciju prilika u ovoj zemlji, koja je važan ekonomski partner BiH.

"Vjerojatno će trebati nekoliko mjeseci za provođenje rezultata izbora s obzirom da se prelazi na novi sustav bez premijera. To u svakom slučaju odgovara i ekonomskim interesima BiH", ocijenio je Šarović.

Istaknuo je da je Turska među šest najvažnijih vanjskih partnera BiH, te da će u budućnosti biti u top-pet.

"Uskoro očekujemo potpisivanje sporazuma o trgovini koji će otvoriti nove mogućnosti. Za nas je važno da se stabilizira lira, jer se glukozni šećer, ulje, brašno... ugovara u liri koja je deplasirala, što je izazvalo određene probleme za nas. Vjerujem da će doći do stabilizacije lire i to će odgovarati našim poljoprivrednicima", objasnio je Šarović.
 

Kopirati
Drag cursor here to close