Povećao se izvoz

Šarović: Odluka o suspenziji carinskih stopa donijela odlične rezultate

Šarović je izjavio novinarima da se Ministarstvo zajedno sa komorskim sustavom u BiH i drugim institucijama priprema za donošenje nove odluke o suspenziji i smanjenju carinskih stopa za izvozno orijentirane kompanije u BiH.
Gospodarstvo / Novac | 10. 07. 2018. u 16:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je danas da je odluka o suspenziji - smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba donijela odline rezultate koji pokazuju da su bh. kompanije zabilježile povećanje izvoza, upošljavanje radnika i nova ulaganja u postrojenja i opremu.        

Na tematskom skupu u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH) analizirani su efekti primjene Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba u BiH, kao i o prijedlozi odluke za 2019. godinu.

Šarović je izjavio novinarima da se Ministarstvo zajedno sa komorskim sistemom u BiH i drugim institucijama priprema za donošenje nove odluke o suspenziji i smanjenju carinskih stopa za izvozno orijentirane kompanije u BiH.

U tom smislu, kako je dodao, željeli su razgovarati s gospodarstvenicima kako bi oni iznijeli svoje prijedloge, sugestije i preporuke u vezi te odluke, a koja bi trebala biti donesena u naredna dva mjeseca, po mogućnosti, zaključno sa krajem kolovoza ove godine.

Odluka je, po riječima Šarovića, donijela odlične rezultate u 2017. godini, a ukupno se radilo o suspenziji i smanjenju 57 tarifnih linija koje je koristilo više od 200 kompanija u BiH.

''Izvukli smo rezultate samo za 23 one najveće, koji pokazuju da su ove kompanije samo po osnovu suspenzije carinskih stopa zaposlile više od 1.200 radnika. Izvoz iz ovih kompanija povećan je na tržišta CEFTA-e, EU i trećih zemalja više od 150 milijuna KM, a upravo radi poticajnih mjera, ove kompanije, njih 23 odabranih, u svoje nove pogone, rekonstrukciju, nabavku opreme i mašine uložile su gotovo 50 milijuna KM'', naveo je Šarović.   

Napomenuo je da se odluka primjenjuje već pet, šest godina i da je dala odlučne rezultate, ali da je sama po sebi  nedovoljna, te da kao resorni ministar smatra da bi to trebala da bude samo jedna u nizu mjera koje bi podržale bh. kompanije da postignu još bolje izvozne rezultate.            

Predsjednik VTK BiH Nemanja Vasić je kazao da su direktni i indirektni efekti značajni jer oko 40.000 radnika direktno ubire plodove tih odluka.

''To je počelo prije četiri, pet godina kada je i Šarović saslušao potrebe gospodarstva, koja je putem odbora u Komori iznijela zahtjeve, mi smo ih obradili i to je sistem koji ćemo nastaviti i ubuduće jer je očigledno efikasan. Oslobađanje od plaćanja nije umanjenje prihoda u proračunu jer značajnim izvozom i povećanjem proizvodnje, samo se multiplicira dobit i u proračunu, a i naših kompanija'', naglasio je Vasić.  

Dodao je da postoji mogućnost da budu  obuhvaćeni i neki drugi tarifni brojevi, te da se proširi broj grana i da pored metalskog, sektora tekstila, obuće, prehrane, kemijske industrije i neki drugi sektori budu u prilici da iskoriste pogodnosti tih odluka.

Radovan Pazurević iz Dervente, direktor firme Sanino koja se bavi proizvodnjom obuće,  kazao je  da su u posljednjih nekoliko godina uloženi veliki napori da bi se te mjere aktivno uključile u realan proces proizvodnje.

''Sektor kože, tekstila i obuće zapošljava više od  40.000 radnika u BiH i vrijednost izvoza u prvih pet mjeseci ove godine bila je između 670 do 680 miliona KM, a povećanje vrijednosti izvoza u odnosu na prethodnu godinu bilježi stopu više od tri posto. To su samo pokazatelji da svakako ima smisla razgovarati o ovoj temi,  ali to je samo jedan korak u nizu drugih koji bi morali poticati gospodarstvo'', kazao je Pazurević naglašavajući potrebu iznalaženja sistemskih rješenja.

Kopirati
Drag cursor here to close