Pozitivni rezultati

S aspekta upravljanja javnim financijama 2017. se može ocijeniti kao uspješna

Istaknuto je da je za 12 mjeseci 2017. ostvaren ukupan pozitivni financijski rezultat za sve nivoe vlasti u iznosu 326,7 milijuna KM.
Gospodarstvo / Novac | 24. 04. 2018. u 17:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Federalnog ministarstva financija u Sarajevu danas je održana 7. sjednica Fiskalnog koordinacijskog tijela Federacije BiH koje je, u skladu sa Zakonom o proračunima u Federaciji BiH, uspostavljeno radi osiguravanja makroekonomske stabilnosti i fiskalne održivosti Federacije BiH, kao i koordinacije u provođenju fiskalne politike u Federaciji.

Na današnjoj sjednici predstavljeni su financijski izvještaji za 2017. na nivou proračuna FBiH, županija, gradova i općina, te izvanproračunskih fondova u Federaciji BiH, a razgovarano je o implementaciji informacijskog sustava za planiranje proračuna (e-budget) na nivou županija i o radu informacijskog sistema za izvršavanje proračuna u trezorima županijskih ministarstava financija.

Istaknuto je da je za 12 mjeseci 2017. ostvaren ukupan pozitivni financijski rezultat za sve nivoe vlasti u iznosu 326,7 milijuna KM, dok je u istom razdoblju 2016. ukupan pozitivni financijski rezultat iznosio 158,9 milijuna KM. Ukupan akumulirani deficit iz ranijih godina u 2017. za sve nivoe vlasti iznosi 144,1 milijuna KM, dok je u 2016. iznosio 473,5 milijuna KM. Zakonom o proračunima u Federaciji BiH utvrđena je obaveza planiranja sredstava u proračunu za pokriće akumuliranog deficita, čime je do sada došlo do njegovog smanjenja za 329,4 milijuna KM. 

Također, navedeno je da se, imajući u vidu činjenicu da je zabilježen rast prihoda uz manji rast rashoda i izdataka što je rezultiralo smanjenjem akumuliranog deficita i značajnim poboljšanjem likvidnosti proračuna svih nivoa vlasti u FBiH, 2017. s aspekta upravljanja javnim financijama može ocijeniti kao uspješna.

Fiskalno koordinacijsko tijelo FBiH čine federalni ministar financija, županijski ministri financija i predstavnik Saveza općina i gradova u Federaciji BiH, priopćeno je iz Federalnog ministarstva financija.

Kopirati
Drag cursor here to close