Jačanje

Rusija i Kina ujedinjuju platne sustave?

Ekonomisti ocjenjuju da su sankcije ozbiljno uzdrmale rusko gospodarstvo otkako su uvedene 2014. godine, najprije je gurnuvši u duboku krizu, a potom blokirajući rast
Gospodarstvo / Novac | 01. 11. 2017. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera


Rusija i Kina razmišljaju o povezivanju svojih nacionalnih platnih sustava, kazao je u srijedu ruski premijer Dmitrij Medvedev i pozvao na izgradnju uravnoteženije globalne financijske strukture.

Ukazujući na razvoj kineskog platnog sustava Unionpay i nastojanja Pekinga da internacionalizira svoju valutu – juan – Medvedev je podsjetio da Rusija razvija svoj platni sustav poznat kao 'Karta Mir', prenosi Hina.

''Trenutno se razgovara o tome bi li se Karta Mir trebala povezati s kineskim platnim sustavom'', kazao je Medvedev na konferenciji za medije s kineskim premijerom Li Keqiangom.

Smatra da bi se time izbjegli problemi koji nastaju korištenjem američkih platnih sustava.

U nastojanju da se oslobodi zavisnosti od dolara, Rusija pokušava postići dogovor o plaćanju u drugim valutama za naftu i plin koji prodaje na globalnom tržištu.

Moskva je također prestala oslanjati se na Visu, MasterCard i ostale zapadne mehanizme i uvela je svoju debitnu karticu. Naime, zapadne kompanije koje pružaju usluge plaćanja kreditnim karticama prestale su to činiti preko nekih ruskih banaka nakon što je SAD uveo sankcije Moskvi zbog agresije u Ukrajini i aneksije Krima prije tri godine.

''Vjerujem da što je više financijskih instrumenata u modernom svijetu, to će globalni financijski sustavi biti stabilniji'', kazao je Medvedev.

Ekonomisti ocjenjuju da su sankcije ozbiljno uzdrmale rusko gospodarstvo otkako su uvedene 2014. godine, najprije je gurnuvši u duboku krizu, a potom blokirajući rast, usprkos slabašnom oporavku koji je počeo krajem prošle godine.

Do sada je izdano oko 14 milijuna Mir kreditnih kartica, odnosno posjeduje je oko 10 posto stanovništva Rusije. Više od 380 banaka u zemlji je prihvaća kao sredstvo plaćanja i njome se obavlja većina transakcija, uključujući one u kafićima, prodavaonicama i benzinskim postajama.

Mir kreditna kartica se koristi i na Krimu gdje je zabranjeno poslovanje zapadnim bankama u okviru sankcija koje su uvele EU i SAD.

Kopirati
Drag cursor here to close