Žalba na žalbu

Tragedija države - javne nabavke diktiraju nabavu lijekova u zatvorima

U postupku nabavke lijekova putem Federalnog ministarstva pravde spore se dvije kompanije “Zefarm” Zenica i MGM Farm Kakanj.
Gospodarstvo / Novac | 03. 06. 2021. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo pravde od kraja 2019. godine pa do danas ne može provesti postupak javne nabavke lijekova za potrebe kaznenopopravnih zavoda na području FBiH.

Ovoj vrlo nepovoljnoj situaciji za FBiH, ali i za zatvorenike Ured za reviziju institucija u FBiH posvetio je poseban dio svog izvještaja, piše Avaz.ba

Trogodišnji ugovor

''Postupak javne nabavke lijekova za potrebe KPZ-ova, vrijednosti 2.310.750 KM, s namjerom zaključivanja okvirnog sporazuma na period od tri godine s više ponuđača, pokrenut je u prosincu 2019. godine'', navodi se u izvještaju.

Dodaje se da su prvenstveno zaprimljene ponude dva ponuđača, ali je postupak poništen zbog nedovoljnog broja ponuđača.

''Postupak nabavke ponovo je pokrenut u veljači 2020. godine. Ponude su predala ista dva ponuđača, ali je u svibnju postupak poništen zbog nedostataka u ponudama. U lipnju 2020. ponovo je pokrenut postupak, primljene su tri ponude, od kojih su dvije ocijenjene prihvatljivima. Nakon provedene procedure evaluacije ugovor je dodijeljen najpovoljnijem ponuđaču.

Nakon uložene žalbe drugog ponuđača, koja se odnosi na nedostatke u ponudi onog odabranog, Ministarstvo je 10. rujna 2020. donijelo rješenje o njenom usvajanju i odluku o izboru žalitelja kao najpovoljnijeg ponuđača. Ali potom je na doneseno rješenje i odluku prvobitno odabrani najpovoljniji ponuđač uložio žalbu. Ured za razmatranje ju je usvojio i cijeli predmet je vraćen Ministarstvu na ponovni postupak'', navodi se u izvještaju.

Prema navodima revizora, Ministarstvo je u prosincu 2020. ponovo ocjenjivalo ponude, utvrdilo da nema prihvatljivih i donesena je odluka o poništenju postupka.

Dvije kompanije

''Konstatirali smo da je Ministarstvo prihvatilo ponude dobavljača koji ne ispunjavaju sve uvjete utvrđene tenderskom dokumentacijom'', naveli su iz Ureda za reviziju institucija.

Kako saznaje Avaz u postupku nabavke lijekova putem Federalnog ministarstva pravde spore se dvije kompanije “Zefarm” Zenica i MGM Farm Kakanj. Zbog svega navedenog Federalna uprava policije je 19. svibnja 2020. dostavila prijavu Županijskom Tužiteljstvu KS, na osnovu koje je formiran predmet.

Federalni ministar pravde Mato Jozić za 'Avaz' je kazao da se radi o tragediji ove države, u kojoj kompanije diktiraju nabavku lijekova.

''Kompanije su tužakale jedna drugu i na kraju je odlučeno da KPZ-ovi samostalno nabavljaju lijekove. Imam problem samo što hoću raditi, nekom sam zagorčao život, a sve je to organizirana banda. To im je bio cilj, a nemam ja više snage za ovo. Ministarstvo pravde je za mog mandata skoro 8 milijuna KM uštedjelo na javnim nabavkama i, naravno, to nekome ne odgovar'', poručio je Jozić.

Kopirati
Drag cursor here to close