Rekordne stope

Rekordna inflacija, stiže recesija

Rekordne stope inflacije najvećim dijelom odražavaju kontinuirano snažan rast cijena energenata...
Gospodarstvo / Novac | 18. 08. 2022. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godišnja stopa inflacije u srpnju je dosegnula nove rekordne razine u EU i eurozoni, potaknuta nastavljenim snažnim rastom cijena energenata i hrane, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata, prenijela je Hina.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u srpnju je iznosila 9,8 posto, što je nova najviša razina otkada je europski statistički ured počeo objavljivati izvješća u 2001. godini. U lipnju iznosila je 9,6 posto.

Rekordne stope

U eurozoni godišnja stopa inflacije bila je u srpnju viša za 0,3 postotna boda nego u lipnju i iznosila je 8,9 posto, dosegnuvši također novu najvišu razinu otkada je Eurostat počeo pratiti taj pokazatelj 1996. godine.

U prošlogodišnjem srpnju potrošačke su cijene na razini Unije bile više za 2,5 posto nego u istom mjesecu godine ranije, a u eurozoni za 2,2 posto.

Rekordne stope inflacije najvećim dijelom odražavaju kontinuirano snažan rast cijena energenata, za 39,6 posto u području primjene zajedničke europske valute, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Cijene svježe hrane

Snažno su porasle i cijene svježe hrane, za 11,1 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj.

Među zemljama EU-a najviše stope rasta potrošačkih cijena ponovo su u srpnju bilježile baltičke zemlje – Estonija od 23,2 posto, Latvija od 21,3 posto , a Litva od 20,9 posto.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, cijene su u srpnju porasle 8,5 posto u usporedbi s istim mjesecom godinu ranije.

Blizu je i Italija, treće gospodarstvo eurozone, s rastom potrošačkih cijena od 8,4 posto. U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u srpnju dosegnula rekordnih 12,7 posto. U lipnju je iznosila 12,1 posto, a u srpnju prošle godine 2,7 posto.

Najbliže su Hrvatskoj u ovogodišnjem srpnju bile Slovačka s godišnjom stopom inflacije od 12,8 posto i Rumunjska gdje je iznosila 13 posto. Slovenija je u srpnju imala godišnju inflaciju od 11,7 posto.

Najblaži rast potrošačkih cijena u srpnju bilježile su Francuska i Malta, za 6,8 posto.

Slijedi Finska s rastom potrošačkih cijena od osam posto, te Švedska gdje su cijene porasle 8,3 posto.

Recesija

U usporedbi s lipnjem, godišnja stopa inflacije bila je viša u 18 zemalja članica EU-a, u šest je bila niža, a u tri je ostala nepromijenjena.

''Izgledi za inflaciju u eurozoni nisu se poboljšali unatoč podizanju kamatnih stopa'', izjavila je članica uprave Europske središnje banke (ECB) Isabel Schnabel, upozorivši istodobno da eurozoni prijeti i recesija.

Središnja monetarna institucija eurozone podigla je u srpnju ključne kamatne stope za pola postotnog boda kako bi zakočila snažan rast cijena, potaknut poskupljenjem energenata i hrane.

“U srpnju odlučili smo podići kamatne stope za 50 baznih bodova jer su nas brinule prognoze inflacije. No, ta zabrinutost iz srpnja nije jenjala… mislim da se perspektiva nije bitno promijenila”, kazala je dužnosnica ECB-a u razgovoru za Reuters.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close