Dizanje

Rekordi na Wall Streetu

Ulagači su odahnuli jer je Trump posljednjih dana prijetio da neće potpisati te zakone jer, među ostalim, smatra da je pomoć nezaposlenima od 600 dolara premala.
Gospodarstvo / Novac | 29. 12. 2020. u 07:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi dosegnuli rekordne razine jer je predsjednik SAD-a Donald Trump konačno potpisao zakone o fiskalnim poticajima i financiranju saveznih službi, piše Hina.

Dow Jones ojačao je 204 boda ili 0,68 posto, na 30.403 boda, dok je S&P 500 porastao 0,87 posto, na 3.735 bodova, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 12.899 bodova.

Rekordni dosezi tih indeksa uslijedili su nakon vijesti da je predsjednik Trump ipak potpisao zakone o financiranju saveznih službi i novom paketu fiskalnih poticaja, čiji iznos doseže ukupno oko 2.300 milijardi dolara.

Ulagači su odahnuli jer je Trump posljednjih dana prijetio da neće potpisati te zakone jer, među ostalim, smatra da je pomoć nezaposlenima od 600 dolara premala.

Potpisivanjem zakona o financiranju saveznih službi izbjegnuto je privremeno zatvaranje dijela tih službi.

"Na američkom tržištu vlada dobro raspoloženje, što se djelomice zahvaljuje potpisu Trumpa na zakon o poticajnim mjerama, što je danima odgađao i činilo se da ga neće potpisati. No, ipak je konačno potpisao", kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel in New York.

Među najvećim dobitnicima bili su jučer sektori koji su najviše pogođeni koronakrizom, kao što je zrakoplovni, i koji bi se mogli brzo oporaviti kada se nakon cijepljenja protiv koronavirusa gospodarska situacija normalizira.

Unatoč pandemiji koronavirusa, koja je izazvala pad gospodarstva i zarada većine kompanija, svi burzovni indeksi na Wall Streetu ove su godine snažno porasli i kreću se na najvišim razinama u povijesti.

S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 15 posto.

To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama gospodarstvu, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,10 posto, na 6.502 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,49 posto, na 13.790 bodova, a pariški CAC 1,20 posto, na 5588 bodova.

Kopirati
Drag cursor here to close