Standard umirovljenika

Rekordno povećanje mirovine ove godine, ali nikako da stignu rast cijena

Mirovine su u ovoj godini veće za 20 posto nego ranije, to nikad toliko nije bilo, ali to prate i stalna inflatorna kretanja, naveo je Mehić
Gospodarstvo / Novac | 10. 07. 2023. u 07:00

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rekordan rast mirovina nije se značajno odrazio na životni standard umirovljenika, pa se od vlasti očekuje da, putem inspekcijskih službi i ostalih nadležnih organa, obuzdaju poskupljenja.

Ovakav zahtjev Savez udruženja umirovljenika u FBiH uputio je i resornom ministru Adnanu Deliću, piše Avaz.

Izgubio vrijednost

''Tek nakon toga možemo rješavati pitanje rasta mirovina, jer mirovine nikako da stignu rast cijena, stalno smo u zaostatku. Svjedoci smo da je ove godine gorivo naglo pojeftinilo, ali u trgovačkim lancima, osim jestivog ulja, ništa nije jeftinije. Kad saberemo redovno i vanredno usklađivanje, mirovine su u ovoj godini rasle za više od 20 posto, to nikad toliko nije bilo, ali novac je izgubio vrijednost', kazao nam je Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Predstavnici udruženja umirovljenika u FBiH su prije nekoliko dana s ministrom Delićem potpisali ugovore o odobravanju sredstava za financiranje rada za 2023. godinu. U skladu sa Zakonom o MIO, Savezu udruženja umirovljenika FBiH, koji okuplja 194.469 umirovljenika, odobreno je 60.000 KM, a Savezu županijskih udruga umirovljenika u FBiH sa 17.682 člana 20.000 maraka.

Mnogo se radi   

''Na poboljšanju standarda života umirovljenika doista se mnogo radi, sada već u kontinuitetu, a mi smo taj kontinuitet nastavili revidiranjem Odluke o vanrednom povećanju mirovina za 2023. godinu. Tako su od svibnja mirovine uvećane po ovom osnovu. Sljedeće redovno i vanredno usklađivanje ide u 2024. godini. Nažalost, uvećanja mirovine istovremeno plaće i stalna inflatorna kretanja, ali nadamo se da će se situacija u nekom trenutku stabilizirati i da će se dosadašnja i buduća usklađivanja, odnosno povećanja mirovine osjetiti na ukupnom standardu života umirovljenika'', rekao je Delić.

Energetska pomoć

Nakon što je polovinom lipnja Vlada FBiH usvojila program utroška 64,5 milijuna KM, osiguranih od EU i namijenjenih za najmanje 109.000 energetski siromašnih domaćinstava, umirovljenici s velikim zanimanjem očekuju raspodjelu ovih sredstava. Prema riječima Redže Mehića, Vlada FBiH obećala je da će dvije trećine ukupnog iznosa dobiti umirovljenika.

''Naš zahtjev je bio da se, putem silnih institucija, osigura socijalna karta, da znaju kome treba dati pomoć. Oni to sada nemaju. Nadamo se da će ova pomoć završiti na pravom mjestu', dodao je Mehić. 

Kopirati
Drag cursor here to close