Prigodna kovanica

Red za kupnju - Hrvatska šahovnica na kovanici od dva €

Od jutra ispred blagajne Hrvatske narodne banke (HNB) stvoren je red numizmatičara i osoba koji među prvima žele imati novu prigodnu hrvatsku kovanicu od dva eura
Gospodarstvo / Novac | 15. 09. 2023. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska narodna banka (HNB) pustila je danas u opticaj prvu prigodnu kovanicu od dva eura povodom uvođenja eura kao novčane jedinice u Hrvatskoj 1. siječnja 2023. godine, javlja Anadolija.

Od jutra ispred blagajne Hrvatske narodne banke (HNB) stvoren je red numizmatičara i osoba koji među prvima žele imati novu kovanicu od dva eura.

250.000 komada

Kovanica je izdana u količini od 250.000 komada. Autor likovnog rješenja nacionalne strane je kipar Nikola Vudrag.

Prigodna kovanica, osim što ima svoj numizmatički značaj, ima i status opticajne kovanice, tako se može nabaviti za istu vrijednost od dva eura.

Zainteresirani građani ovu eurokovanicu mogu nabaviti od 15. rujna 2023. na šalterima poslovnih banaka i blagajni Hrvatske narodne banke.

Na blagajni HNB-a, ali i u poslovnim bankama, moći će se zamijeniti najviše pet eurokovanica po jednoj transakciji/osobi u prvim tjednima nakon izdavanja, kako bi bila dostupna što većem broju građana.

Šahovnica

Unutar jezgre kovanog novca nalaze se natpisi države izdavanja "Hrvatska" i godina izdanja "2023." prikazani vodoravno, kao i riječi ''Članica europodručja", koje su ispisane duž vanjskog ruba jezgre kovanice.

Ti natpisi simbolično čine stilizirani simbol eura "€". Drugi središnji motiv prigodne kovanice jest profiliran i prepoznatljiv simbol Hrvatske, hrvatska šahovnica, koja predstavlja dio grba Republike Hrvatske.

Kopirati
Drag cursor here to close