Rastuće cijene stanova u Splitu

Mlade obitelji strahuju od nedostatka pristupačnog stanovanja, Poljaci, Česi i Slovaci među glavnim kupcima

Gospodarstvo / Novac | 24. 02. 2024. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovi u Splitu postaju sve skuplji, čime postaje izazov pronaći pristupačan dom.

Studentice Lea i Laura dijele podstanarski stan, plaćajući mjesečnu najamninu od 450 eura, što smatraju rijetkom srećom u današnjem Splitu.

Cijene najma za jednosobne stanove sada počinju od 600 eura, ovisno o lokaciji, čime pronalazak stana po prihvatljivoj cijeni postaje izazov.

Mlade obitelji s prosječnim primanjima teško se mogu stambeno zbrinuti u Splitu. Ivica Vulić, vlasnik agencije za nekretnine u Splitu, izjavljuje za N1 da mlade obitelji koje zarađuju prosječne plaće teško mogu pronaći adekvatan stan.

Ekonomski konzultant Ivica Žuro dodaje da netko s prosječnim primanjima u Splitu može priuštiti stan od samo 20 kvadratnih metara nakon 30 godina otplaćivanja, ocjenjujući tu situaciju "žalosnom".

Građani ukazuju na nedostatak akcije od strane vlade u rješavanju problema stambenog zbrinjavanja, dok je vlasnik agencije za nekretnine Vulić primijetio da su većinom stranci, poput Poljaka, Čeha i Slovaka, ti koji kupuju skupe kvadrate u Splitu, dok se cijene nekretnina ne očekuje da će padati u skorije vrijeme zbog veće potražnje u odnosu na ponudu.

Kopirati
Drag cursor here to close