Dobre vijesti

Radnici mostarske Fabrike duhana dobit će 1,6 milijuna KM

Tako će 117 radnika, koliko ih je bilo prema posljednjem popisu, napokon dobiti sredstva po osnovu neisplaćenih plaća i drugih naknada.
Gospodarstvo / Novac | 04. 10. 2022. u 07:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Točno četiri mjeseca od prodaje nekretnina Fabrike duhana Mostar (FDM) širokobriješkoj kompaniji ''Mikra-Matic'' za pet milijuna i 10.000 KM, u Općinskom sudu Mostar je, kako piše Avaz, održano ročište u vezi s podjelom uplaćenih sredstava te je doneseno rješenje o djelomičnom namirivanju.

Ta činjenica ima posebnu važnost za više od stotinu bivših radnika kultne mostarske fabrike, koja je 2007. godine prestala s radom, inače poduzeća u kojem Federalna vlada raspolaže sa 67 posto državnog kapitala.

Iako je donesenim rješenjem potvrđeno da Porezna uprava FBiH ima prioritet u procesu naplate, koja će prihodovati 3,1 milijun KM, ipak će radnicima biti isplaćen iznos od 1,6 milijuna KM.

Tako će 117 radnika, koliko ih je bilo prema posljednjem popisu, napokon dobiti sredstva po osnovu neisplaćenih plaća i drugih naknada.

Brojni radnici više od 15 godina čekaju na rješenje svog statusa kako bi mogli uvezati staž, a pogotovo oni koji su stekli uvjete za penziju i koji će konačno moći ostvariti to pravo.

Podsjetimo, 2019. godine postupak prodaje putem javne licitacije kompleksa FDM-a, upravne zgrade i proizvodnih pogona, koji se prostiru na površini od 19.903 kvadratna metra, a koji je bio procijenjen na 21 milijun maraka, proglašen je neuspjelim.

Potom je Općinski sud Mostar 22. ožujka ponovno oglasio prodaju, a nakon što prvorangirani ponuđač nije uplatio iznos od šest miliona KM u datom roku, dok je drugorangirani odustao, nekretnine FDM-a je, kao ponuđač na trećem mjestu, kupila kompanija iz Širokog Brijega.

Kakve planove ima ''Mikra-Matic'' u kompleksu nekadašnjeg FDM-a, još uvijek je nepoznanica, ali je činjenica da je u tijeku izrada regulacijskog plana za područje Tekija, na kojem se nalaze kupljene nekretnine. Špekulira se da će na tom mjestu biti izgrađen stambeno-poslovni kompleks.

Kopirati
Drag cursor here to close