Odluka Skupštine

SBŽ: Rebalansom proračuna ne umanjuju se plaće u javnom sektoru

''Ovaj rebalans nije idealan, ali je nužan i, trenutno, jedino moguće rješenje. Napravljene su uštede gdje god se to moglo, a izvršene su i određene preraspodjele.''
Gospodarstvo / Novac | 22. 06. 2020. u 14:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Srednjobosanske županije (SBŽ) usvojila je u ponedjeljak rebalans ovogodišnjeg proračuna u iznosu od oko 214 milijuna maraka, čime je on umanjen za oko pet milijuna maraka.

Ministrica financija SBŽ-a Mirjana Plavčić (HDZ BiH) kazala da su prihodi u proračunu, usljed pandemije korona virusa, do 1. svibnja umanjeni za 17 milijuna maraka, te je, također, upozorila na procjene da će ukupan pad prihoda koji se ubiru od tri poreza u 2020. godini, iznositi 40 milijuna maraka.

Kako je navela, u uvjetima pada javnih prihoda bilo je teško postići ravnotežu između prihodovne i rashodovne strane proračuna, gdje postoji disbalanas od 12 milijuna.

''Ovaj rebalans nije idealan, ali je nužan i, trenutno, jedino moguće rješenje. Napravljene su uštede gdje god se to moglo, a izvršene su i određene preraspodjele. Opredijelili smo se na kombinaciju ušteda, prestrukturiranja i pribavljanja sredstava s viših razina vlasti i potencijalno kreditnih sredstava'' - istaknula je Plavčić.

Kako je rečeno, najveći teret je pao na Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture, sporta i mladih SBŽ-a, čija je proračunska stavka umanjenja za četiri milijuna maraka.

Rebalansom proračuna nije planirano umanjenje plaća uposlenih u javnom sektoru, a Plavčić je naglasila da se uštede od 1,4 milijuna maraka planira ostvariti zabranom novog upošljavanja.

Rebalansom su također, planirana sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), bez kojih bi, kako je navela, proračun bio u ogormnim problemima.

''Uz ta sredstva i uštede možemo računati da određeni broj mjeseci možemo financirati sve Ustavom definirane obveze kantona, a na jesen će nas, ovisno o punjenju proračuna, čekati još jedan rebalans'' - naglasila je.

Skupština je u ponedjeljak, također, dala suglasnost za zaključivanje ugovora o dozvoljenom prekoračenju na Transakcijskom računu, u isnosu od tri milijuna maraka.

''Nadam se da nam ova sredstva neće ni trebati. Ovu odluku donijeli smo prije 20 dana, kada nisu bila izvjesna sredstva MMF-a, i ona je isključivo mjera sigurnosti da osiguramo likvidnost'' - ustvrdila je ona.

Zastupnici opozicije ocijenilu su da rebalanas predstavlja kozmetičko rješenje, kojem je cilj "popuniti proračunske rupe", a zastupnik SDP-a Senad Selimović upozorio je da teret ekonomske krize neće snositi javni sektor.

''Vlada već dva mandata pokazuje da nema nikakvog efekta na ekonomiju i poziciju radnika. I ova nova zaduženja su za isplatu plaća, a ne pomoć privredi. Izbjegava se napraviti suštinski rez da se svi korisnici proračuna opterete i da zajedno i solidarno pomognu realnom sektoru'' - kazao je Selimović.

Najveći dio proračuna, oko 62 posto, izdvaja se za plaće i doprinose više od 5.300 uposlenih u javnom sektoru.

Kopirati
Drag cursor here to close