Gotovo sad'

Priznali: Trošarine nam nisu korisne

Analize proizvođača cigareta pokazuju da je povećanjem trošarina na cigarete i rastom nelegalne trgovine BiH od 2010. godine do danas izgubila oko 1,5 milijardi KM poreznih prihoda.
Gospodarstvo / Novac | 19. 06. 2018. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH nije postigla željene rezultate agresivnim povećavanjem trošarina na cigarete i zbog toga će najvjerojatnije ove godine biti predložene izmjene zakona kako bi se usporio rast trošarina na duhanske proizvode, rekli su za portal CAPITAL ministri financija RS i FBiH Zoran Tegeltija i Jelka Milićević.

Analize proizvođača cigareta pokazuju da je povećanjem trošarina na cigarete i rastom nelegalne trgovine BiH od 2010. godine do danas izgubila oko 1,5 milijardi KM poreznih prihoda.

Sve to uvidjeli su i predstavnici vlasti u BiH zbog čega je nedavno radna grupa Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) pripremila izmjenu Zakona o trošarinama kojom je predloženo uvođenje moratorija na dalje povećanje trošarina na cigarete, najvjerojatnije u naredne tri godine, a UO UNO zatražio dodatnu analizu.

Ministar financija RS Zoran Tegeltija rekao je za CAPITAL da su se uslovi dramatično primijenili od trenutka kada su trošarine počele da se povećavaju i da bi rješenje bilo usporavanje rasta trošarina, al ne i njihovo smanjenje.

''Sa ovim cijenama RS je, nažalost, pogodno tlo za plasman cigareta sa nekih drugih tržišta koja imaju manje opterećenje. Nadam se da će biti dovoljno spremnosti i suglasnosti da uvedemo moratorij, koji neće biti dugoročan, već da samo usporimo rast trošarina koji trenutno imamo“, rekao je Tegeltija.

Govoreći je li realno očekivati takvo rješenje u izbornoj godini, Tegeltija je rekao da dobre odluke treba donositi bez obzira na to je li izborna godina ili ne.

''Mi u RS smo spremni donijeti takvu odluku. Postoji li raspoloženje i kod ostalih koji čine većinu, nisam siguran, ali kada su u pitanju ministri financija RS, FBiH i BiH mislim da postoji spremnost, jer smatramo da ovo što se sada događa nije dobro“, kazao je Tegeltija.

Ministrica financija FBiH Jelka Milićević je konstirala da povećanje trošarina ne prati povećanje prihoda i da je ovim stvoren veliki prostor za rast crnog tržišta.

„Prihodi nam nisu ni pali, ali je to nama indikativno, jer se nije smanjio broj pušača. Stvorili smo prostor za ljude koji se bave tim poslom, a nisu u legalnim tokovima, tako da je ispravan stav radne grupe koju je formirao UO UIO. Vlade RS i FBiH su na zajedničkoj sjednici definirale program aktivnosti za suzbijanje sive ekonomije i jedna od pozicija je upravo i usporavanje povećanja akciza na cigarete i duhanske prerađevine. Razmatrali smo izvještaj radne grupe i rekli smo im da ga moraju doraditi i napraviti potpunu analizu jer nam je lakše izaći sa pripremljenim izmjenama i dopunama zakona pred parlament i to braniti“, rekla je Milićević.

Ona je priznala da, s obzirom na to da je izborna godina, možda i nije najbolje vrijeme za izmjene zakona, ali da se može učiniti da to, ipak, bude moguće.
S druge strane, proizvođači upozoravaju da je stanje alarmantno i da je neophodna hitna reakcija vlasti kroz izmjenu zakonskih propisa.

Generalni direktor Filip Morisa za BiH Srđan Lazović ističe da je stabilizacija tržišta duhanskih proizvoda jedino moguća kroz hitnu izmjenu zakona o trošarinama u dijelu duhanskih proizvoda.

"Zbog toga odluku Upravnog odbora smatramo pozitivnim pomakom u tom smjeru i vjerujemo da je uvođenje moratorija ispravno kratkoročno rešenje. Sa druge strane, da bi najavljeni moratorij zaista i stupio na snagu za 2019. godinu neophodno je da on bude i formalno predložen od strane Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje te usvojen od strane Vijeća ministara i Parlamenta BH“, rekao je Lazović.

Direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji Japan Tobacco International za Zapadni Balkan Goran Pekez kaže da ova kompanija snažno podržava preporuke eksperata UNO BiH koji su predložili trogodišnji moratorij na povećanja trošarine na duhan.

„Pozivamo vlade i ministarstva financija u BiH da nastave i sa sveobuhvatnim akcijama borbe protiv sive ekonomije i ilegalne trgovine, što bi uključilo pojačanu kontrolu nelegalnog prometa u prodavnicama kroz tržišne i poreske inspekcije, kontrole policije na graničnim prijelazima, prometnim točkama i tržnicama, rigorozne kontrole uzgoja duhana, kao i druge mjere koje će dovesti do značajnog povrata poreskih prihoda“, rekao je Pekez.

Iz ove kompanije navode da velika porezna povećanja, čak i kad su predviđena kalendarom, ukoliko ne uzimaju u obzir kupovnu moć dovode do šokova na tržištu, ekspanzije ilegalne trgovine i gubitaka poreznih prihoda.

Podsjećaju da je u BiH trošarina povećana sa 28 eura u 2010. na čak 83 eura na 1.000 cigareta u 2018 te da  takav porast trošarina i cijena duhanskih proizvoda je, istaknuo je JTI, bio preveliki teret za potrošače koji su se okrenuli ilegalnim alternativama.

''Minimalno trošarinsko opterećenje u zemljama članicama EU iznosi 90 eura na 1.000 cigareta, ali prema pravilima EU, to je cilj koji zemlje kandidati za ulazak u EU treba da postignu u roku od četiri godine nakon dana pristupanja EU“, navode u JTI.

Kopirati
Drag cursor here to close