Tužno i naopako

COVID cjepivo: Bogati će biti još bogatiji, siromašni još bolesniji

U novoj procjeni globalnih izgleda, MMF je naveo da se svijet sve više dijeli na dva bloka.
Gospodarstvo / Novac | 27. 07. 2021. u 18:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekonomske perspektive između bogatih i siromašnih zemalja imale su još veći jaz zbog različitog pristupa cjepiva protiv COVID-19, priopćio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U novoj procjeni globalnih izgleda, MMF je naveo da se svijet sve više dijeli na dva bloka.

Poboljšao je prognoze rasta za razvijene ekonomije za ovu godinu, uključujući Britaniju, ali prognoze za mnoge zemlje u razvoju su slabije nego što se očekivalo, javlja BBC.

MMF navodi da postoji podjela između onih zemalja "koje se mogu nadati daljnjoj normalizaciji aktivnosti kasnije ove godine (gotovo sve napredne ekonomije) i onih koje će se i dalje suočavati s ponovljenim infekcijama i sve većim brojem smrtnih slučajeva od COVID-19".

U izvještaju se navodi da je u bogatim zemljama gotovo 40 posto stanovništva potpuno cijepljeno. U tržišnim ekonomijama u razvoju (naprednije zemlje u razvoju) to je manje od polovice i samo "mali dio" u zemljama s niskim prihodima.

Za bogate zemlje zajedno, predviđa se rast ove godine za pola procentna poena. Ali za ostatak svijeta postoji nadoknađujuće smanjenje, što ostavlja globalnu prognozu za 2021. nepromijenjenu na šest posto. Sljedeće godine slijedi nadogradnja na 4,9 posto.

Međutim, MMF upozorava da ni u zemljama s vrlo niskim nivoom zaraze COVID-19 ekonomski oporavak nije osiguran sve dok virus cirkulira u drugim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close