Centralna banka BiH

Hrvatska najviše investirala u BiH u 2020. godini

Posmatrano po djelatnostima, najviše investicija je realizirano u oblasti financijske uslužne djelatnosti (bankarski sektor) u iznosu od 157 milijuna KM, zatim u oblasti trgovine na veliko 93,9 milijuna, te u oblasti proizvodnje električne energije.
Gospodarstvo / Novac | 17. 08. 2021. u 17:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priliv izravnih stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu u 2020. godini iznosio je 678,2 milijuna KM, pokazuju podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) koja je objavila rezultate statističkog istraživanja o direktnim stranim investicijama za 2020. godinu.

Kako se navodi u priopćenju iz CBBiH u pogledu geografskog rasporeda, najviše priliva investicija tijekom 2020. godine je iz Hrvatske odnosno 149,4 milijuna KM, a zatim iz Srbije - 135,3 milijuna KM.

"Posmatrano po djelatnostima, najviše investicija je realizirano u oblasti financijske uslužne djelatnosti (bankarski sektor) u iznosu od 157 milijuna KM, zatim u oblasti trgovine na veliko 93,9 milijuna, te u oblasti proizvodnje električne energije 88,6 milijuna KM", navodi se u priopćenju.

Iz CBBiH navode da se prilivi investicija mogu okarakterizirati kao relativno dobri s obzirom na duboku globalnu recesiju koja je utjecala na sposobnost stranih ulagača, čak je zabilježeno izvjesno povećanje u odnosu na 2019. godinu kada su investicije bile niže za 81 milijun KM.

"Treba istaći da su glavninu investicija predstavljale reinvestirane zarade iz postojećih preduzeća sa stranim investicijama, a one su iznosile čak 586,3 milijuna KM, dok su investicije u formi vlasničkih udjela bile mnogo niže", istaknuto je u priopćenju.

Na kraju prošle godine stanje izravnih stranih investicija je iznosilo 15,08 milijardi KM.

"Ovaj iznos predstavlja rezultat investiranja u prethodnim godinama, kao i poslovanja preduzeća u stranom vlasništvu. Najveći iznos stanja izravnih investicija se i dalje odnosi na Austriju (2,78 milijardi KM), Hrvatsku (2,42 milijarde KM) i Srbiju (blizu 2,19 milijardi KM). Posmatrano po djelatnostima, najviše stanje izravnih stranih investicija je u oblasti financijskih usluga (3,67 milijardi KM), zatim u oblastima telekomunikacija (1,74 milijardi KM) i trgovine na veliko (1,41 milijardi KM)", navode iz CBBiH.

U skladu sa politikom revizije i na osnovu dodatnih podataka prikupljenih u ovogodišnjem istraživanju, zajedno s objavljivanjem podataka za 2020. godinu izvršene su revizije podataka i za prethodne dvije godine.

Kopirati
Drag cursor here to close