Cijene

Potrošačka korpa: Ostat će vam 22,44 KM

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 45,64 posto.
Gospodarstvo / Novac | 10. 05. 2021. u 12:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikalna potrošačka korpa, koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za mjesec travnja 2021. godine, iznosi 2.083,56 KM i za 22,44 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec veljaču 2021. iznosila je 951,00 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i za četiri KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 45,64 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine kategorije - prehrana s učešćem u potrošačkoj korpi od 43,1 posto, stanovanje i komunalne usluge s 14,9 posto, higijena i održavanje zdravlja sa sedam posto, obrazovanje i kultura sa 8,2 posto, odjeća i obuća sa 14,4 posto, prijevoz sa 6,6 posto te održavanje domaćinstva sa učešćem u potrošačkoj korpi od 5,8 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala.

Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojeni su troškovi za dvanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest  stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close