Kako kome

Porasle plaće i potrošnja u BiH

Potrošnja građana u 2019. godini povećana za 0,9 posto, dok je prethodne godine iznosila 2,5 posto. Izvoz je smanjen za 2,2 posto, a uvoz za 3,2 posto…
Gospodarstvo / Novac | 30. 01. 2020. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plaće i potrošnja građana u BiH u prošloj godini su rasli, dok su izvoz i uvoz smanjeni u odnosu na godinu ranije, navodi se u Izvještaju o ekonomskom napretku Europske komisije za zemlje zapadnog Balkana i Turske za četvrti kvartal prošle godine. Kako prenose Nezavisne novine, plaće u prošloj godini su realno rasle po stopi od 4,4 posto.

"Najviše su rasle u sektoru umjetnosti i zabave, a zatim u sektoru nekretnina i građevinarstva", navodi se u izvještaju.

U njemu se dodaje da je potrošnja građana u 2019. godini povećana za 0,9 posto, dok je prethodne godine iznosila 2,5 posto. Izvoz je smanjen za 2,2 posto, a uvoz za 3,2 posto u usporedbi s godinom ranije.

Negativno o izvozu

"Ukupni doprinos izvoza je bio negativan, odnosno skinuo je 1,4 posto od ukupnog rasta", naglašeno je, uz napomenu da se još radi o preliminarnim podacima i da su moguće korekcije u sljedećem kvartalnom izvještaju za tri mjeseca.

Što se tiče izvoza robe, u prvih 11 mjeseci prošle godine ukupan iznos manji je za tri posto u odnosu na prethodnu godinu, a najvažniji razlog je smanjenje izvoza za Kosovo zbog stopostotnog iznosa pristojbi. Osim Kosova, smanjen je izvoz u Njemačku, Hrvatsku, ali i Tursku.

"Ovo je djelomično kompenzirano povećanjem izvoza u Austriju, Srbiju, Francusku i Švicarsku. Trgovina s EU u ukupnom učešću iznosi 74 posto", naglašeno je.

Investicije su rasle po stopi od 2,8 posto, što je za deset posto manje u odnosu na prethodnu godinu. To sugerira da je u prošloj godini bilo manje investicija zbog neformiranja vlasti, s obzirom na to da su međunarodne financijske institucije obustavile financiranja čekajući uspostavljanje vlasti. Iako su investicije značajno opale, najveći investitori su iz Rusije, Hrvatske i Nizozemske, pišu banjalučke novine.

Cijene i oporavak

Što se tiče cijena, zanimljivo je da je u 2019. godini došlo do ogromnog rasta cijena u ugostiteljskom sektoru, što bi se moglo pripisati snažnom prilivu turista u BiH prošle godine.

Kada se radi o ekonomskim pokazateljima, naglašeno je da je došlo do pada ekonomske aktivnosti, ali su, također, dodali da bi naredni kvartalni izvještaj mogao pokazati da je smanjena aktivnost prešla najnižu točku i da bi moglo doći do određenog oporavka.

 

Što se tiče trenutnih pokazatelja, naglašeno je da je smanjena ekonomska aktivnost donekle ublažena smanjenjem obujma uvoza, što je naš rast bruto domaćeg proizvoda zadržalo na stopi od 2,6 posto, u usporedbi s 2,9 posto u prethodnoj godini.

Iseljavanje radne snage

U izvještaju se navodi i da je iseljavanje radne snage iz BiH u 2019. godini nastavljeno snažnijim tempom nego što je bilo godinu ranije, te da je registrirana nezaposlenost smanjena za 36.000 ljudi, uz napomenu da je dio ovih ljudi napustio BiH. Osim toga, naglašeno je i da je u listopadu prošle godine registrirano 11.000 više zaposlenih u odnosu na listopad 2018. godine, a da je najviše novozaposlenih u sektoru trgovine, transporta i komunikacija.

"Smanjenje broja nezaposlenih mnogo je veće od broja novozaposlenih, što implicira kontinuirani pad u registriranoj radnoj snazi, što je posljedica obeshrabrivanja rada, iseljavanja i striktnije primjene kriterija za dobivanje statusa", istaknuto je u izvještaju.

Kopirati
Drag cursor here to close