Bez nacionalizacije

Plenković: Jedina opcija pronalazak okvira koji će spriječit krah Agrokora

Gospodarstvo / Novac | 27. 09. 2017. u 12:02 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Andrej Plenković u srijedu je poručio da je oko krize u Agrokoru jedina moguća opcija na raspolaganju hrvatskoj Vladi bila pronalazak zakonskog i institucionalnog okvira koji će spriječiti krah kompanije te je potvrdio da je postojala komunikacija njegovih ministara s Ivicom Todorićem, kao i da oni rade sukladno zakonu i najboljoj praksi.

Na upit novinara na marginama 9. konferencije "Dan velikih planova" smatra li da Ivica Todorić stoji iza kaznene prijave u kojoj je 'targetiran' vrh Vlade, premijer Anrej Plenković je rekao da nije na njemu da ocjenjuje kaznene prijave.

"To je prije svega na policiji, na DORH-u da se time bave", rekao je Plenković te dodao da je hrvatska Vlada, najodgovornija u kontekstu jedne takve krize kao što je prijetnja krahom najvećeg gospodarskog subjekta u zemlji imala nekoliko odabira.

"Možete ne raditi ništa - privatna je kompanija, slobodno tržište, imamo mehanizme stečaja, pa što rijeka odnese neka nosi. Imate i opciju da date još nešto malo novaca na neki kreativan način pa se onda za tri mjeseca nađete u istoj situaciji, jer očito da oni koji su zaduženi da posuđuju likvidnost, a to su prije svega banke, kreditne institucije, poslovni partneri, tada to više nisu htjeli", kazao je Plenković.

Opcija nacionalizacije, dodao je, također nije dolazila u obzir u zemlji zapadne demokracije kao što je Hrvatska.

Jedina moguća opcija, na temelju komparativne prakse drugih zemalja, bila je pronaći zakonski i institucionalni okvir koji će spriječiti krah kompanije, gubitak radnih mjesta, omogućiti restrukturiranje i spriječiti ono što je najvažnije - nekontroliranu lančanu reakciju na hrvatsko gospodarstvo, na financijski sustav, u konačnici i na turističku sezonu, izjavio je.

Po njemu, svi su dosad zacrtani ciljevi vezani uz Agrokor ostvareni.

Kopirati
Drag cursor here to close