Njemačka i saveznici

Svjetski financijski sustav: Rusija isključena iz SWIFT-a

Paket sankcija uključivat će izbacivanje nekih ruskih banaka iz ovoga globalnog platnog sustava.
Gospodarstvo / Novac | 27. 02. 2022. u 00:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reuters / SWIFT

''Njemačka i zapadni saveznici dogovorili su se o isključenju Rusije iz globalnog platnog sustava SWIFT'', rekao je u subotu glasnogovornik njemačke vlade, u trećem paketu sankcija s ciljem zaustavljanja ruske invazije na Ukrajinu.

Paket sankcija uključivat će izbacivanje nekih ruskih banaka iz ovoga globalnog platnog sustava.

Sankcije dogovorene sa Sjedinjenim Državama, Francuskom, Kanadom, Italijom, Velikom Britanijom i Europskom komisijom također uključuju ograničavanje sposobnosti ruske središnje banke da podupire rublju, prenosi agencija Reuters.

Također će ukinuti "zlatne putovnice" za bogate Ruse i njihove obitelji, a ciljat će se na pojedince i institucije u Rusiji i drugdje koje podržavaju rat protiv Ukrajine, rekao je glasnogovornik.

"Zemlje su naglasile svoju spremnost da poduzmu daljnje mjere ako Rusija ne prekine svoj napad na Ukrajinu, a time i na europski mirovni poredak", dodao je.

Čelnici Europske komisije, Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i SAD osudili su Putinov napad na suverenu naciju i narod Ukrajine.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kazala je kako se EK obavezuje da osigura uklanjanje određenih ruskih banaka iz SWIFT-a te da će uvesti restriktivnije mjere Središnjoj banci Rusije.

''Stojimo uz ukrajinsku vladu i ukrajinski narod u njihovim herojskim naporima da se odupru ruskoj invaziji. Ruski rat predstavlja napad na temeljna međunarodna pravila i norme koje vladaju od Drugog svjetskog rata, a koje smo obavezni braniti. Smatrat ćemo Rusiju odgovornom i zajedno osigurati da ovaj rat bude strateški neuspjeh za Putina'', navodi se u zajedničkoj izjavi.
Kopirati
Drag cursor here to close