Međunarodna tržišta

Pada cijena nafte: Do kraja ožujka očekuje se najveći pad u povijesti

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 2,59 dolara nižoj cijeni, od 24,44 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 1,75 dolara.
Gospodarstvo / Novac | 18. 03. 2020. u 18:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 27 dolara budući da ograničenja putovanja i društvenih kontakata zbog epidemije koronavirusa umanjuju izglede potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala za 1,39 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 27,34 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u gotovo identičnom minusu, piše Hina.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 2,59 dolara nižoj cijeni, od 24,44 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 1,75 dolara.

Prošli se puta naftom u SAD-u trgovalo po tako niskoj cijeni daleke 2002. godine, kada je Kina tek započinjala svoj uspon prema poziciji glavne globalne gospodarske sile, podižući svjetsku naftnu potrošnju na rekordnu razinu

Danas se najbogatije države svijeta spremaju potrošiti milijarde dolara kako bi ublažile utjecaj pandemije koronavirusa na gospodarstva, ograničavajući paralelno društvene kontakte mjerama kakve nisu viđene od Drugog svjetskog rata.

"Kolaps potražnje za naftom zbog širenja koronavirusa sve je akutniji", konstatiraju analitičari Goldman Sachsa u bilješci klijentima, procjenjujući da će cijena barela u Londonu u drugom tromjesečju pasti na najnižu razinu od početka 2002.

U Goldman Sachsu očekuju da će do kraja ožujka potražnja pasti za osam milijuna barela dnevno, a u cijeloj 2020. godini za 1,1 milijun barela dnevno, najviše u povijesti, kako tvrde.

Rystad Energy procjenjuje pak da će se potražnja smanjiti za 2,8 posto odnosno za 2,8 milijuna barela dnevno. "Da bismo dočarali kontekst, podsjećamo da smo još prošlog tjedna prognozirali smanjenje za samo 600 tisuća barela", napominju.

Ta savjetodavna kuća očekuje da će potražnja u travnju biti manja za 11 milijuna barela dnevno nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Utjecaj epidemije na potražnju otkrivaju i službeni podaci japanskog Ureda za trgovinu, prema kojima je uvoz sirove nafte u trećem gospodarstvu svijeta u veljači smanjen za devet posto u odnosu na isti mjesec lani.

Pritisak na tržištu pojačava i cjenovni rat vodeće OPEC-ove članice Saudijske Arabije i Rusije, nakon što su početkom mjeseca propali razgovori o koordiniranom dodatnom ograničenju opskrbe.

Kremlj je danas poručio da želi cijenu nafte višu no što je sada. No, ministarstvo energetike Saudijske Arabije priopćilo je da je nacionalnoj naftnoj kompaniji Aramcu odredilo da u sljedećim mjesecima nastavi proizvoditi rekordna 12,3 milijuna barela dnevno.

U takvim je okolnostima irački ministar za naftu zatražio hitan sastanak članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neovisnih proizvođača.

Thamer al-Ghadhban zatražio je od OPEC-a da pomogne da se što prije organizira izvanredni sastanak OPEC+ kako bi „raspravili o svim mogućim mjerama“ uravnoteženja tržišta nafte.

"Saudijci i Rusi žestoko se bori za tržišni udio pa ćemo teško vidjeti neko rješenje u doglednoj budućnosti“, ocjenjuju u banci ING. "Za stol ih mogu vratiti samo još niže cijene nafte", dodaju.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 30,36 dolara, što znači da je oslabila 27 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close