Benzin, benzin

Pad cijena: Dizel već od 2,81 KM

Gospodarstvo / Novac | 12. 12. 2022. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Cijene goriva u BiH u značajnom su padu te su, u odnosu na veći dio godine i nekoliko mjeseci ranije, jučer bile niže čak za marku po litru'', piše Dnevni avaz navodeći kako je cijena dizela na sarajevskim benzinskim crpkama pala na 2,81 KM, a benzina na 2,56 KM po litru.

U odnosu na lipanj, pišu sarajevske novine, cijena je manja gotovo za marku. Dizel se prije nekoliko mjeseci plaćao i 3,81 KM po litru.

Na mostarskim crpkama cijene benzina kreću se od 2,61 KM do 2,76 KM dok se cijene dizela kreću od 2,86 KM do 2,96 Km.

''Trenutne cijene u BiH odraz su stanja na globalnom nivou i pada cijena barela na svjetskim burzama'', kaže predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Milenko Bošković.

''Došlo je do ogromnog pada potrošnje, a burza je programirana na ponudi i potražnji. Ponuda je u ovom trenutku manja od potražnje, jer se zimi troši puno više energije, ali imamo informacije od svih prometnika u FBiH da imaju pad prodaje od 35 do 40 posto. To nema veze sa svjetskim dešavanjima, već je to naš interni problem'', kazao je Avazu Bošković.

Procjene za naredni period, dodaje, nemoguće je dati u ovom trenutku jer je EU ograničila cijene ruske nafte, a zemlje OPEC+ ranije su odlučile da smanje proizvodnju, pa je dugoročna opskrba veoma neizvjesna.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close