Na red došao i Mostar

Osjetite li poskupljenje? 'Sve' skočilo minimalno za 0,50 KM

Lako će građani prorijediti naručivanje dostave ili odlazak u restoran, ali teško da će se ikada naviknuti na zajedljive komentare političara koji se ponašaju kao da žive u potpuno drugoj državi.
Gospodarstvo / Novac | 26. 01. 2022. u 10:42 J. Pervan |Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ste posljednjih dana naručivali dostavu ili posjetili omiljeni fast food ili restoran u Mostaru zasigurno ste se neugodno iznenadili računom.

Naime, s Novom godinom i mostarski ugostitelji su digli cijene. "Preživjeti se mora", govore oni, ali novi je to udar na džep ionako siromašnih građana.

Prosječni skok cijena je od 0,50 do 1,00 KM, a on se i više nego osjeti. Tako ćete omiljeni sendvič umjesto 6,00 platiti 7,00 KM.

Skočila cijena bureka  

Usporedbe radi, cijena bureka u srpnju 2020. je iznosila 3,00 KM, u 2021. 3,50 KM dok je 2022. godine ta cijena skočila na 4,00 KM. Razlika je to od 1,00 KM u dvije godine.

Sve druge pite poskupjele su također za 0,50 KM, a cijena građanima omiljenih buredžica vrtoglavih je 5,00 KM.

Foto: Coolinarka / Burek

Odlazak u restoran odavno je luksuz za većinu Mostaraca, a nove cijene zatekle su ih nespremne. Poskupjele su i pekare, od cijena kruha do svih pekarskih proizvoda. Tako će Mostarac za pirošku izdvojiti čak 3,00 KM.

Pizzu će građani u pojedinim restoranima platiti 'ogromnih' 11,00 KM.

No, odgovornost za nova poskupljenja nije samo na ugostiteljima. Porast cijena životnih namirnica osjetili su svi građani. 

"Sve raste, samo plaće ne", možda je jedna od najčešćih izreka koja se ponavlja već godinama.

Politički vrh ima 'rješenje'

Dovoljno je podsjetiti građane da je litra ulja 2017. godine koštala 2,10 KM, dok je danas akcijska cijena 3,30 KM.

Brašno je također naglo poskupjelo, tako je 2017. cijena kilograma brašna iznosila 0,90 KM, 2021. 0,93 KM dok je danas najjeftinije 1,20 KM.

Foto: Unsplash / Ilustracija 

Skok cijena piletine teško je i pratiti, no cijena kilograma pilećih prsa doseže i velikih 9 KM.

Sve to osjeti mali čovjek koji je ionako na rubu preživljavanja, a potrošačke košarice sve praznije.

Za to vrijeme ministrica, koja nosi torbu vrijednu tri plaće svojih sugrađana, iste naziva razmaženima.

I dok 700.000 ljudi u BiH živi na rubu siromaštva, a javne kuhinje dnevno podijele 8.000 obroka koji su većini jedini obrok u danu, premijer FBiH savjetuje da umjesto mesa jedu krumpir.

Puni su savjeta predstavnici vlasti, no nikako da čujemo da se netko odrekao plaće u korist građana kako to rade svjetski lideri pa barem i zarad političkih poena.

Lako će građani prorijediti naručivanje dostave ili odlazak u restoran, ali teško da će se ikada naviknuti na zajedljive komentare političara koji se ponašaju kao da žive u potpuno drugoj državi.

Građani koji godinama porukama i donacijama skupljaju novac za liječenje sugrađana opet će se prilagoditi, po tko zna koji put. Do kad, ostaje vidjeti.

  / Bljesak.info
Kopirati
Drag cursor here to close