Racionalnije trošenje

Opozicija u RS-u protiv zaduženja tog bh. entiteta zbog Koridrora VC

Šef Kluba zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić kaže da jesu za infrastrukturnu izgradnju, ali traže da se vlast RS-a racionalnije odnosi prema sredstvima od carina na gorivo.
Gospodarstvo / Novac | 10. 07. 2019. u 14:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) protiv je zaduženja tog bh. entiteta za izgradnju obilaznice na Koridroru 5-C, dok se istovremeno, kako kažu, ne zna gdje završavaju stotine milijuna KM od akciza i putarina.

Šef Kluba zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) Miladin Stanić kaže da jesu za infrastrukturnu izgradnju, ali traže da se vlast RS-a racionalnije odnosi prema sredstvima od carina na gorivo.

''RS se za obilaznicu Doboj, na dionici Koridora 5-C, 16. jula zadužuje za 150 milijuna eura, a mi pitamo što se događa s prihodima ’Autoputeva RS’ od akciza i putarine, od kojih se ubiru stotine milijuna KM, dok istovremeno RS ima vrlo lošu putnu mrežu'', rekao je Stanić novinarima, nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine RS-a.

Pita da li je moguće da se RS zadužuje baš za sve i jednu marku za izgradnju dionice Koridora 5-C, koji prolazi kroz taj bh. entitet.

I šef Kluba zastupnika Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Budalo je rekao da podržavaju izgradnju infrastrukturnih projekata, posebno dijela tog koridora, ali također postavljaju pitanje da li je potrebno da se za izgradnju uzimaju krediti.

''Protiv smo svakog zaduženja koje predstavlja krpljenje proračunskih rupa, kao i neracionalnu proračunsku potrošnju '', rekao je Bundalo.

Šef Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić smatra da ne stoje primjedbe opozicije.

Podsjeća na važnost zaobilaznice kod Doboja, a sredstva za izgradnju su, kaže, definirana kroz projektnu dokumentaciju.

''Sredstva od akciza su garancija za te velike projekte '',  kazao je Žunić i dodao da se javnim sredstvima ne mogu graditi veliki projekti.

Na današnjoj sjednici Kolegija parlamenta RS-a za 16. srpnja je zakazano posebno zasjedanje o Prijedlogu odluke o prihvaćanju zaduženja RS-a prema Europskoj banci za obnovu i razvoj za financiranje Projekta Koridor 5 C – obilaznica Doboj, te Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati RS u 2019. godini.

Zahtjev za sazivanje 4. posebne sjednice s predloženim dnevnom redom uputila je entitetska vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close