Centralna banka

Oporavak tek krajem 2022. godine

Centralna banka Bosne i Hercegovine objavila je drugi krug projekcija ključnih makroekonomskih agregata za razdoblje 2020 – 2022. godina.
Gospodarstvo / Novac | 09. 12. 2020. u 12:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centralna banka Bosne i Hercegovine očekuje snažan pad ekonomske aktivnosti u 2020. godini. Stagnacija će se, kako je navedeno, osjetiti u svim sektorima društva i ekonomije, a u sljedeće dvije godine ne očekuje se rast realnog BDP-a iznad 3%.

''Ovako umjerenim stopama rasta, dostizanje pretkrizne razine ekonomske aktivnosti očekuje se najranije 2022. godine. Prethodna projekcija snažnijeg oporavka u 2021. godini je pomjerena za kraj projekcijskog razdoblja, prvenstveno zbog intenziteta drugog vala pandemije, ali i slabijeg od očekivanog učinka vladine potrošnje na ekonomsku aktivnost u zemlji tijekom 2020. godine'', objavljeno je.

U tekućoj godini se očekuje kako će jedino rast državne potrošnje donekle ublažiti smanjenje ukupne ekonomske aktivnosti, dok će sve ostale komponente bruto društvenog proizvoda bilježiti značajan pad.

''Uslijed nepovoljnih kretanja na tržištu rada, pada ino doznaka, smanjene kreditne aktivnosti te smanjenja potrošačkog optimizma, očekuje se snažan pad osobne potrošnje u 2020. godini. Jedino u slučaju ove komponente agregatne potrošnje ne očekuje se povratak na pretkriznu razinu do kraja 2022. godine'', navodi Centralna banka i dodaje kako se u 2021. i 2022. godini očekuje rast značaja investicija u generiranju bruto društvenog proizvoda, pod pretpostavkom održavanja kontinuiteta javnih investicija.

  

U skladu s trendovima u realnoj ekonomiji, blaže jačanje inflatornih pritisaka očekuje se tek od naredne godine.

''Objavljivanje narednog kruga srednjoročnih makroekonomskih projekcija CBBiH za razdoblje 2021. – 2023. godina planirano je za svibanj 2021. godine. U narednim objavama, trenutačne projekcije za 2021. i 2022. godinu mogu biti podložne snažnijim revizijama ukoliko se epidemiološka situacija ne poboljša do kraja prvog polugodišta naredne godine i ukoliko negativni učinci na ekonomsku aktivnost u glavnim trgovinskim partnerima budu znatno lošiji u odnosu na naše projekcijske pretpostavke. Projekcije mogu biti korigirane i na više ukoliko se epidemiološka situacija, zbog pronalaska cjepiva, znatno poboljša u zemlji i svijetu, već u prvom polugodištu, što bi rezultiralo bržim oporavkom turističke i vezanih djelatnosti. Također, projekcije mogu biti korigirane na više i ukoliko se intenziviraju javne investicije i provedu neke od dugo najavljivanih strukturnih reformi'', navela je Centralna banka BiH.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close